Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sakine Madon: Rättsstaten kan inte ta sommarlov

Polisen måste komma på fötter

Sommaren innebär ledighet för många, men för de poliser som är i tjänst är det allt annat än en lugn period. Lokalpolisområdeschef ­Agneta Kumlin har flera gånger varnat för polisbristen i norra Västmanland. För att området ska kunna bemannas i sommar krävs det att poliser jobbar övertid. Kumlin berättar om hur pressen tär på hennes medarbetare. "Jag är starkt oroad över arbetsmiljön", säger hon (VLT, 20/6). Polisen får dra ner på viktiga uppgifter och har svårt att utreda grova brott.

Riksdagspartierna, från höger till vänster, säger sig vilja satsa på fler poliser. Men läget är akut när åtta av tio poliser överväger att lämna yrket. Som om situationen inte vore illa nog har Polisen som myndighet uppenbara ledningsproblem. Det kunde man se när den tidigare polisområdeschefen i Västmanland, Lena Tysk, angrep Agneta Kumlin för att Kumlin hade kritiserat polisens omorganisation. Tysk borde ha respekterat meddelarfriheten och försökt lösa situationen, i stället för att ge sig på en medarbetare. Men det är inte bara i regionen som ledande polischefer har lyssnat dåligt.

Polisen får dra ner på viktiga uppgifter och har svårt att utreda grova brott, berättar Kumlin.

Kontrasten mellan olika verkligheter blev tydlig i fjol när rikspolischef Dan Eliasson skrev en krönika i polisens tidning Svensk Polis. I den skrev han: ”Så sakta börjar fler och fler komma tillbaka efter semestern. Det känns mycket bra. Själv är jag något kilo lättare, utsövd och har mängder av energi” (12/8 2016).

Krönikan väckte med rätta irritation i polis-Sverige. Polisförbundets vice ordförande Anna Nellberg Dennis sa till exempel "jag tänkte att rikspolischefen måste vara tondöv". Polisförbundet kände inte igen den bild Eliasson målade upp av att "det börjar kännas bättre". Rikspolischefen försvarade sig med att han trodde att han uttryckte sig på ett sätt som skulle uppskattas. Hur kunde han tro det?

I ett normalläge kunde Eliassons formuleringar vara i sin ordning, men nu leder han en myndighet i kris. Antalet poliser i yttre tjänst minskar och färre brott klaras upp, samtidigt som det nyligen kom en dyster lista över att antalet "särskilt utsatta områden" blir fler. Också denna sommar kommer poliser attackeras av kriminella, bilar brännas, inbrott och våldsbrott ske.

Vad ger det för signal att brottsbekämpningen haltar? Att människor som utsätts för brott möts av "tyvärr, vi hinner inte utreda"? Regeringen måste prioritera Polisen. Byt ut Eliasson mot en person som kan få förtroende i organisationen. Gör vad som göras kan för att få myndigheten på fötter, och lär av tidigare misstag som lett till dagens situation.

Rättstaten kan aldrig ta sommarlov.