Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så kan tågstopp lyfta Valskog: "Känns väldigt bra"

Valskog kan bli en av länets stora tillväxtorter om tågen börjar stanna vid den i dag nedgångna stationen. Det menar ortsborna Hans Carlsson och Per Haldin.
- Det skulle bli mer attraktivt att flytta hit, säger Hans Carlsson.

Annons

Under 90-talet slutade tågen stanna i Valskog. Moderatpolitiken, Hans Carlsson, var på den tiden aktiv i Valskogspartiet som då stred för tågstopp på orten.

-Vi hade en vision om att få till en centralstation i Valskog. Det var väl ingen som köpte vår idé då, utan man log roat åt det. Men det verkar som att vi börjar komma tillbaks på banan igen, även om det sker för ett annat parti i dag, säger Hans Carlsson (M).

Hur känns det att Landstingets kollektivtrafikmyndighet föreslår tågstopp i Valskog i sin trafikplan 2030?

-Jag måste säga att jag läste i tidningen två gånger innan jag var riktigt säker på att jag läst rätt. Det känns som att det börja hända något i frågan. Nu har vi även fått med kommunen som sagt att de kommer att jobba för det här. Det känns väldigt bra, säger Hans Carlsson.

I framtiden kan tågstation i Valskog väckas till liv igen. Det här glädjer ortsbon Hans Carlsson.

Tillsammans med Per Haldin skrev han i april en motion angående tågstopp i Valskog.

-Vi menar att det skulle gynna bygden väldigt mycket. Det skulle bli lättare för folk att pendla. En stor sak man inte tänker på är att vi faktiskt hör till Kungörs kommun och att det i dag är väldigt krångligt att ta sig dit. Bara det skulle förenklas i framtiden.

Per Haldin har bott hela sitt liv i Valskog. Han är övertygad om att han skulle ta tåget oftare till jobbet i Örebro, i stället för med bil, om tågen började stanna hundra meter från där han bor.

-För mig skulle det genast bli intressant att ta tåget till Örebro om jag slapp ta bussen till Arboga först. Ett direkttåg skulle göra det lätt för mig att ta tåget till jobbet, säger Per Halldin.

Inte bara arbetspendlare skulle få nytta av enklare förbindelser till storstäderna Örebro och Västerår enligt Per Haldin.

-Ett tågstopp i Valskog skulle även underlätta för de många migranter som är boende på orten och som besöker migrationsverkets kontor i Örebro och Västerås ofta.

Hela Valskog som tillväxtort skulle få ett stort lyft om förslaget blir verkligt enligt Per Haldin.

- Jag tror att Valskog skulle ha goda möjligheter att växa. Det finns i dag en sängfabrik som byggt nytt och Albins Husbilar som många utifrån kommer till Valskog för att besöka. Det finns också mycket mark som går att bygga på. Tågstopp skulle kunna få fler företag att etablera sig på orten, säger han.

Per Haldin och Hans Carlsson hoppas på tågstopp i Valskog.