Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rune Söderqvist satte sin prägel på Köping

 
Folk
Visa alla artiklar

Tidigare byggmästare Rune Söderqvist,
Köping, har avlidit i en ålder av 94 år.

Annons

Han växte upp i Uppsala, studerade till ingenjör vid Högre tekniska läroverket i Örebro, fick anställning hos byggföretaget Anders Diös och placerades som chef för filialen i Köping.

I 35 år med början 1946 ledde Rune Söderqvist byggnadsarbeten i Köping med omnejd.

Inte bara småhus, radhus, kedjehus och större flerfamiljshus i Köping och Kolsva kom till under Rune Söderqvists ledning. Många av de större byggnationerna runt trakten är också hans och byggföretagets verk.

1947 byggdes Kolsva Handel. Varuhuset Epa i Köping följde därefter och i mitten av 1970-talet köpcentret Bågen. 1954 började restaureringen av Köpings kyrka, ett arbete som pågick i cirka 20 år. Därefter följde samma procedur för Bro kyrka samt Malma kyrka.

S:t Olovsgården uppfördes i slutet av 1950-talet.

Nyckelbergsskolan, Skogsbrynsskolan, Elundskolan samt Ullvigymnasiet är några av de skolor som byggdes under Rune Söderqvists år vid rodret. Kristinelunds sportfälts anläggningar och Malmabadet i Kolsva likaså.

De sista fem åren av sitt yrkesliv arbetade han som konsult för Anders Diös med kontor i Uppsala, och tillbringade stor del av sina arbetsdagar på resande fot till olika byggnationer runt om i Sverige.

Sjurumslägenheten på Scheelegatan i Köping ritade och planerade Rune Söderqvist själv. Där bodde han fram till sin död.

Han har varit aktiv inom föreningslivet, och var bland annat med och instiftade druidklubben Henry Hurle som firade 50-årsjubileum 2002. Han har också varit medlem i Köpings Rotaryklubb i över 50 år, samt en tid i Odd Fellow.

Rune Söderqvist var sedan ungdomsåren intresserad av båtar och motorer. Han byggde tillsammans med några kamrater en egen motorbåt, var en drivkraft i bildandet av Köpings racerbåtsklubb och var med och anordnade SM-tävlingar vid Malmön i början av 1950-talet. Sommarstugan vid Långsvan är en plats där han trivdes. Där firades bland annat 90-årsdagen tillsammans med de fyra barnen och deras familjer. Fem år tidigare, vid 85 års ålder, uppfyllde Rune Söderqvist en av sina drömmar och införskaffade en Volvo P 1800. Den visade han gärna upp, bland annat på ett uppslag i Dagens Nyheters motorbilaga.