Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roligt med leran

 
Folk
Visa alla artiklar

Frank Larsson är 4 år och gillar motocross. Varje tisdag träffar han kompisar som också gillar motorer och lerpölar.

Annons

Frank säger ”nu kör jag” och rivstartar med hojen i skogen bakom Vinbäcken. Trots en ringa ålder av fyra år är han en van crossförare. De är ett gäng Arbogabor som samlas någon gång per vecka vid motocrossbanan vid Vinbäcken.

Johan Larsson är där med Frank. De delar motorintresset med varandra. Sonen pekar, visar och berättar för mig var motorn sitter. Han och pappa  brukar skruva på hojen om något går sönder, berättar han.

–Ja, vi har lagat den. Jag hittade felet, det var ett drev.

Johan berättar att han och sonen gillar att fixa med hojarna tillsammans. De diskuterar om vad det kan vara som är fel och den gången som Frank berättar om, handlade det om ett drevhjul, eller kugghjul.

Johan berättar att han själv också brukar köra motocross.

–Man blir trött i hela kroppen av att köra. Och ungarna sover gott när de har varit här och kört, säger han.

Johan började köra motocross i sju-åtta-årsåldern. Nu kör han för motionens och rolighetens skull. Att som Frank börja köra som fyraåring är ovanligt.

–Fast han började på fyrhjuling innan crossen.

Har han ramlat på hojen någon gång?

–Nej, det har han inte. Men han välte med fyrhjulingen och fick den över sig en gång. Han har bra kontroll och känner hur fort det går när han kör. Det går aldrig särskilt fort heller. Johan är med i motorcykelklubben Åbågen, så även Fredrik Lindén som också är på motorbanan tillsammans med sonen Jesper och dottern Malin. Han håller med om att det är välgörande att köra hoj i skogen. Själv kör han enduro.

–Ja, det är renande. Man rensar hjärnan när man kör.

Även om motocrossen för en lite tynande tillvaro i Arboga så harvar de på. Varje tisdag brukar de ses och låta barnen köra tillsammans. De önskar att fler familjer kom dit och var med och körde.

Är det inte farligt för barn att köra motorcykel?

–Nej… de har så mycket skydd på sig, bland annat hjälm och ryggskydd. Och ramlar de så rullar de en ganska kort bit ner.

Idag är förutom Frank, Jesper och Malin även Sebastian Berggren Nygren på banan och kör. De tre första har varsin KTM 50 cc,Sebastian en Kawasaki 80 cc.

Och det är ingen tvekan bland barnen om vad det är som är roligast där uppe i skogen.

–Det är att köra i vattenpölarna!