Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rokia vistas gärna i böckernas värld

 
Folk
Visa alla artiklar

Rokia Said började med att titta på bilderna. Sedan lärde hon sig ljuda orden, därefter förstå dem och nu slukar hon det mesta i bokväg. 

Annons

Hon är född i den somaliska huvudstaden Mogadishu. Hon drömmer om ett yrke som bibliotekarie och vill skriva barnböcker med mycket humor i.

Vi har stämt träff i Ullvigymnasiets bibliotek, på skolan där Rokia läser in grundskoleämnen. Här vet hon var hyllan för ungdomslitteraturen finns, var böckerna står som är skrivna av hennes favoritförfattare och var de nyutgivna visas upp.Böckerna har visat vägen till en annan värld.

–I Stockholm läste jag många böcker på somaliska. I Köping fanns det inte så många så jag läste ut dom på en månad. Sen började jag med svenska böcker.

De första innehöll många bilder. Då kunde hon ändå se sammanhangen. Hon lärde sig ljuda orden, och så småningom förstå innebörden av dem. Då kastade hon sig över litteratur som var skriven i lättläst format. Snart räckte inte heller den utmaningen.

–De plockar bort mycket av handlingen i dom lättlästa böckerna. Jag började känna mig...

Hon tystnar, söker efter ord, tänker och hittar strax ett som förklarar det hon känner.

Läs mer om Rokia Said i Bbl/AT den 14 december.