Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Upproriska partivänner är inte MP:s stora problem

MP stannar i regeringen

Språkröret Isabella Lövin var nöjd med Miljöpartiets kongress. Kritikerna hade förlorat, utöver frågan om permanenta uppehållstillstånd för ensamkommande som redan har fått avslag.

Partiledningen tycks tro att den interna splittringen ligger bakom Miljöpartiets dåliga opinionssiffror. Huvudorsaken kan dock knappast vara att några idealister kritiserar den pragmatiska ledningen, som i sin tur backas upp av många kommunal- och regionråd. Miljöpartiet har länge varit ett maktparti i kommuner och regioner/landsting.

Sådana spänningar finns i alla partier. I några frågor går det att förstå frustrationen i Miljöpartiet. Partiet hade framgångar i regeringen, men nedläggningen av Bromma flygplats och stopp för Förbifart Stockholm hindrades av majoriteter i riksdagen eller i Stockholms län.

Då är det värre med migrationen och kolbiten. Här var Miljöpartiet väldigt kaxigt före valet, men har i regeringen accepterat en mer restriktiv flyktingpolitik och att Vattenfall säljer sina brunkolsgruvor i stället för att lägga ned dem. Att vara med och regera var viktigare än att hålla fast vid de här profilfrågorna.

Så kan det bli för ett litet parti i en regering. Men det är inte heller konstigt om många väljare då blir besvikna.

Miljöpartiet verkar ha gjort sin läxa, och är numera mycket försiktigt. Språkröret Gustav Fridolin var snabb med att framhålla att det gällde att övertyga fler partier om att det krävs en generösare behandling av de ensamkommande barn och ungdomar som kom under 2015. Miljöpartiet kan inte ensamt ändra dagens politik, och Socialdemokraterna är inte intresserade.

Miljöpartiet gör nog klokt i att lyfta fram andra frågor än migrationen. MP ska vara mest för delningsekonomi, allt för att minska konsumtion och "slit och släng". MP tar också åter fram flygskatten, men frågan är om den inte kommer att stoppas i riksdagen i höst. Så prövningarna är inte över för partiet.

Läs också: Sverre haukeland: Gör slut med MP