Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Nationalistisk kollaps i Danmark

Det märks att det snart är folketingsval i Danmark. Här finns inga valstugor, men gott om flygbladsutdelande politiker på gator och torg.

På valaffischerna syns inte partiledarna, utan i stället mest partiernas lokala kandidater. Det är sympatiskt och visar att partierna består av en stor grupp hårt arbetande människor, inte en ensam superhjälte.

I dag den 5 juni är det både nationaldag och valdag i Danmark. Det mesta tyder enligt opinionsmätningarna på att den borgerliga regeringen som styr med stöd av högernationalistiska Dansk folkeparti förlorar makten.

Valets segrare ser ut att bli Socialdemokraterna, medan Dansk folkeparti med största sannolikhet kommer att kollapsa.

I förra folketingsvalet fick DF över 20 procent av rösterna och blev nästa största parti.

Men EU-valet för drygt en vecka sedan blev en riktig kalldusch. Dansk folkeparti fick bara drygt 10 procent av väljarna. Mätningarna pekar på ett liknande resultat i folketingsvalet.

Partiet startade som ett missnöjesparti och fick stöd av väljare som misstror ”etablissemang” och kompromisser. Nu har DF blivit en del av regeringsunderlaget och tidigare partiledaren Pia Kjaersgaard är talman.

Från höger har Dansk folkeparti fått konkurrens av två ännu mer invandringsfientliga partier. De vill att Danmark ska gå än längre och bryta internationella konventioner för att hålla flyktingar borta.

Från vänster angrips Dansk folkeparti av Socialdemokraterna som har ställt sig bakom den restriktiva danska flykting- och integrationspolitiken och lyckats locka tillbaka en hel del väljare.

Medan klimatfrågan blivit allt viktigare för väljarna har partiet pratat om ”klimat-tossar”, i stället för att ta frågan på allvar.

Till råga på detta har partiet skakats av skandaler, exempelvis rörande missbruk av EU-pengar. Tidigare skandaler har, liksom för Sverigedemokraterna, inte påverkat stödet för partiet. Nu verkar väljarna dock ha fått nog av interna bråk och ekonomiskt fiffel.

Den sammantagna trenden är tydligt. Dansk folkeparti ser ut att gå mot ett katastrofval.

Har opinionsmätningarna prickat rätt väntar sedan svåra regeringsförhandlingar. Socialliberala Radikale, som ofta stött och regerat med S, kräver lättnader i invandringspolitiken och fortsatta liberal ekonomiska reformer för att stödja en S-regering. Det skulle i så fall bli något i stil med ett danskt Januariavtal.

Socialdemokraterna säger dock nej. Liberalkonservativa Venstre, motsvarigheten till Moderaterna har nämnt en stor S-Venstrekoalition som en möjlighet. Det återstår att se vad Socialdemokraterna svarar på det.

I alla lägen ligger utvecklingen i Danmark ofta några år före den svenska, och vill vi göra kloka val på hemmaplan har vi all anledning att noga följa vad som händer där.

Richard Appelbom

Anmäl text- och faktafel