Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Madeleine Albright vet vad fascism kan leda till

I anslutning till Förintelsens minnesdag i söndags har "Fascism – en varning" kommit ut på svenska. Den är skriven av USA:s tidigare utrikesminister Madeleine Albright och kopplar framväxten av fascism, nazism och kommunism under mellankrigstiden till oroande tecken i dag.

Albright menar inte att dagens populister och auktoritära ledare som Putin i Ryssland, Erdogan i Turkiet, Chavez/Maduro i Venezuela och Orban i Ungern är renodlade fascister. Än mindre USA:s president Donald Trump.

Däremot att det finns oroande likheter som brist på respekt för domstolar, fria medier och politiska motståndare. De spelar på nationalism och på en motsättning mellan "folket" (det vill säga vad de själva tycker) och illasinnade och korrumperade "eliter". Får de makten "plockar de fjädrar av kycklingen", stärker sin makt i små steg där varje steg inte framstår som så uppseendeväckande. Men resultatet blir att maktställningen befästs, även om det formellt fortsätter att vara val.

Däremot att det finns oroande likheter som brist på respekt för domstolar, fria medier och politiska motståndare.

Boken är intressant främst för att Albright som få i dagens värld har personliga erfarenheter av dåtidens förtryckare och av dagens auktoritära ledare. Hennes far Josef Korbel var diplomat i Tjeckoslovakien. Familjen med då tvååriga Madeleine fick fly till Storbritannien när Hitler erövrade Tjeckoslovakien 1939.

Boken är intressant främst för att Albright som få i dagens värld har personliga erfarenheter av dåtidens förtryckare och av dagens auktoritära ledare

1948 var Korbel ambassadör i Jugoslavien när stalinisterna tog makten och avskaffade demokratin i Tjeckoslovakien. Efter några år fick familjen asyl i USA. Albright har, vilket hon länge inte visste, judisk bakgrund. Många nära släktingar mördades av nazisterna.

Som utrikesminister har hon träffat ledare som nu har satt demokratin på undantag i sina länder. De lät bättre innan de fick makten och i början av maktutövningen. Viktor Orban i Ungern började som en glödande liberal, men stärker nu sin makt genom att spela på nationalism och främlingsrädsla. Putin talade i början om samarbete med väst, men leder nu en korrumperad förtryckarapparat. Chavez talade väl om utveckling i Venezuela, men såg oförsonliga fiender i varje motståndare.

Erdogan i Turkiet har också steg för steg stärkt greppet. Tidigare tal om EU-medlemskap har ersatts av nationalism och en starkare roll för islam i samhället. Putin och Erdogan sluter också upp bakom Maduro, president Chavez efterträdare, när hans maktställning hotas.

Albright pekar på en annan likhet mellan nu och då. Snabba förändringar och ekonomiska kriser har fått många att tappa fotfästet. Det öppnar för demagoger som lovar att bekämpa korruption och ställa saker till rätta.

Även om USA har begått flera misstag och stött antikommunistiska diktatorer, Albright har själv en lång lista, är det illa när USA:s president inte talar för demokrati och internationellt samarbete. Det uppmuntrar tyranner och blivande tyranner i andra länder.

är det illa när USA:s president inte talar för demokrati och internationellt samarbete. Det uppmuntrar tyranner och blivande tyranner i andra länder.

Anmäl text- och faktafel