Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Richard Appelbom: Får skolan ungdomar att må sämre?

Osäkert från Folkhälsomyndigheten om ungas ohälsa

Flera rapporter har pekat på att fler unga än tidigare mår psykiskt sämre. Enligt Folkhälsomyndigheten har andelen 15-åringar som har återkommande besvär som bland annat sömnsvårighet, huvudvärk eller nedstämdhet fördubblats sedan 1980-talet. Fler flickor mår dåligt, men ökningen är lika stor bland pojkar och flickor.

Sverige sticker ut, i de andra nordiska länderna har ökningen inte varit lika dramatisk. Folkhälsomyndigheten går igenom tänkbara orsaker, och fastnar för skolan och att arbetsmarknaden har blivit tuffare, med krav på goda betyg och mer utbildning.

Folkhälsomyndigheten går igenom tänkbara orsaker, och fastnar för skolan och att arbetsmarknaden har blivit tuffare, med krav på goda betyg och mer utbildning.

Som nyhetsartikelar i VLT om Skolinspektionens granskning visar står det inte bra till på flera skolor. Inte konstigt om elever blir stressade och nedstämda vid stök och dålig uppföljning.

Sedan början på 1990-talet har det varit stora förändringar. Kommunalisering, friskolor, skolpeng och nya läroplaner. Kraven för att få bra betyg har blivit så diffusa att även högutbildade föräldrar inte begriper vad som krävs eller kan hjälpa till med läxor. Så nog kan skolan stressa fler elever.

Samtidigt är dock rapporten vag. Den går igenom andra tänkbara förklaringar som fler problem i familjerna, digitala medier, ökad öppenhet om psykiska problem, större krav på individen och att mediciner och diagnoser har blivit vanligare.

Här konstateras att det inte finns tillräckligt med forskning om till exempel effekterna av sociala medier eller att fler har växelvis boende eller att vetenskapen säger att förändringar i uppfostran är till det bättre.

Så det verkar handla om uteslutningsmetoden. Eftersom som vi inte vet tillräckligt om annat beror det nog på skolan och arbetsmarknaden. Enligt diagrammen ökar ohälsan främst på 1990- och 2010-talet, inte på 2000-talet. Ungdomar är enligt andra rapporter i flera länder mer skötsamma, men mår sämre.

Så det kan finnas fler förklaringar till ökad ohälsa. Men inte desto mindre är det särskilt angeläget att äntligen få bättre ordning och större tydlighet i skolan.

Men inte desto mindre är det särskilt angeläget att äntligen få bättre ordning och större tydlighet i skolan.