Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Renovering kan öka radonhalt

Husrenovering, sprickor i husgrunden och otäta rör kan leda till förändrade radonvärden. Kommunerna uppmanar därför fastighetsägarna att mäta radonet var tionde år.

Radon varken syns eller känns – enda sättet att kontrollera husets värden är genom en mätning. Under vinterhalvåret (oktober till april) är radonhalten som störst i och med att husets självdrag ökar vilket medför att mer markluft och radon kommer in i huset. Under sommaren kan man dessutom få ett lägre värde på grund av att radonet vädrats ut.

Kommunerna i Västra Mälardalen uppmanar därför nu invånarna att beställa mätdosor för att mäta radonhalterna i hemmet.

– Det är fyra personer som har beställt än så länge, men det är ju bara 14 oktober än så länge så det kommer bli fler, säger Maria Bohrlund, assistent på Västra Mälardalens myndighetsförbund (VMMF) som ansvarar för bygg- och miljöfrågor i Arboga och Kungsörs kommuner.

Mätdosorna bör placeras i de rum man vistas mest i – en på varje våningsplan – och inte för nära ventilation och dörrar. För ett rättvist resultat ska mätdosorna sitta uppe i minst två månader. Sedan skickas spårfilmen iväg för analys.

Strålsäkerhetsmyndigheten uppskattar att närmare 400 000 bostäder i Sverige har radonhalter som överstiger riktvärdet 200 becquerel per kubikmeter.

I Arboga handlar det om enstaka hus som överstiger riktvärdena, berättar Charlotte Ahlgren, miljö- och hälsoskyddsinspektör på VMMF.

– Det finns områden i Sverige där alla hus har höga värden men här är det mer enstaka hus som har höga värden. Det är inte ett jättestort problem här men jag har inte någon riktig helhetsbild. Det finns områden där risken är högre, i Brattberget och Götlunda där det finns grusåsar. På lerigare mark brukar risken vara mindre.

Radonhalten är föränderlig. Renoveringar, sprickor i huset, otätheter i rör, temperatur och vind kan exempelvis påverka värdena. Charlotte Ahlgren tycker därför att man bör kontrollera radonet var tionde år.

– Det kan ha uppstått någon spricka i grunden eller så har man bytt ut ventilationssystemet. Vid äldre mätningar använde man andra mätmetoder med andra enheter så det kan vara svårt att jämföra det värdet man fick då med dagens mätresultat också.

Vad ska man göra om det visar sig att man har för höga radonhalter hemma?

– Har man höga värden kan man anlita en konsult. Att man ökar ventilationen i bygganden är den vanligaste åtgärden. Allt som påverkar ventilationen kan påverka radonhalterna också. Kommer radonet från vattnet kan man ha en avluftare som luftar av radonet innan det kommer in i huset.