Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykpatient blev bältad- trots frivillig vård

En patient inom vuxenpsykiatrin spändes fast i bältessäng vid tre tillfällen – trots att patienten vårdades frivilligt.

Annons

Det får hård kritik av Socialstyrelsen som kallar förfarandet olagligt.

Socialstyrelsen har åter kritiserat psykvården, den här gången har Socialstyrelsen beslutat om en kravlista på åtta punkter som vuxenpsykiatrin i Västmanland måste uppfylla.

Detta sedan en patient med svåra självskadebeteenden överflyttats från barn- och ungdomspsykiatrin till vuxenpsykiatrisk slutenvård. Där gjordes emellertid bedömningen att förutsättningarna för slutenvård inte var uppfyllda.

Patienten opererades flera gånger på grund av självförvållade skador, i samband med uppvaknandet spändes patienten fast i bältessäng, eftersom en skrivelse från patientansvarige läkaren inom barn- och ungdomspsykiatrin felaktigt tolkats som en ordination av bältesläggning.

Bältesläggandet lex Mariaanmäldes av sjukvården och nu har Socialstyrelsen granskat fallet.

Socialstyrelsen konstaterar att en bältesläggning inte får förekomma inom den frivilliga vården och inom tvångsvården endast om ”omedelbar fara för allmän fysisk skada” finns.

Socialstyrelsen har funnit allvarliga brister i personalens kunskap om frivillig vård och bristande kunskaper om när tvångsvård får användas. Vidare skriver Socialstyrelsen att personalen inte tycks förstå vikten av att sköta dokumentationen.

Men det allvarligaste är bältesläggningen. Socialstyrelsen skriver: ”Socialstyrelsen ser mycket allvarligt på att patienten vid tre tillfällen har utsatts för olagliga ingrepp i patientens mänskliga fri- och rättigheter.”

Annons