Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Psykiatrin skaspara 18 miljoner

18 miljoner ska sparas in på vuxenpsykiatrin i Västmanland. Ett orimligt krav, menar Roger Eklund, ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Köping.

Annons

Svångremmen dras åt allt hårdare om länets psykvård. Förra årets besparingar på sammanlagt 13,5 miljoner kronor följs nu av ytterligare ett sparbeting på 18 miljoner kronor.

– Det är svårt att säga nu hur det kommer att påverka oss, men visst kan man tänka sig att det blir längre väntetider och en kvalitetsförändring av vården, säger Kristina Linberg, enhetschef för psykosmottagningen i Köping.

Huruvida besparingarna kommer innebära indragna tjänster eller inte är det i dagsläget ingen som kan svara på. Men landstingsrådet Ingvar Nordén (KD), menar att en stor del av pengarna ska kunna tjänas in på att omfördela vårdinsatserna mellan kommun och landsting.

Enligt Nordén ska närmare 14 miljoner kronor av besparingarna tas upp till diskussion med kommunerna då han tror att det finns vård som landstinget idag bedriver som kommunerna egentligen borde stå för själva.

– Det råder en relativt stor förvirring idag om vad som är kommunens ansvar och vad som ska skötas av landstinget, säger Ingvar Nordén.

Vård - och omsorgsnämndens ordförande Roger Eklund tycker dock att sparkraven är orimliga.

– Vi har samstämmigt framfört kritik mot det här, kommunens situation är redan pressad som den är, menar Roger Eklund.

– Jag har svårt att förstå hur de tänker när de skär ner på ett så viktigt område som psykiatrin. Det här kommer ju att få konsekvenser, säger han.

Mer läsning

Annons