Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Principsak eller fix idé – Varför vill man lägga ner?

Annons

Kolsva kommundel står inför hotet om nedläggning. Det är ingen hemlighet att det finns en sådan önskan bland de styrande i Köping. Detta hot har hängt över oss under flera år.

Som boende och arbetande i kommundelen är det klart att man är orolig. Jag kan mest uttala mig om skolan och jag vet vilken enorm förändring som har skett där. Jag kan verkligen jämföra då jag jobbat på Malmaskolan i olika perioder, första gången i början av 1990-talet. Denna förändring i positiv riktning skulle varit svår att få till stånd utan den organisation kommundelsnämnden utgör.

Jag skulle vilja ha svar på varför man vill lägga ner? Gör man en klar ekonomisk vinst? Om så är fallet kan jag förstå ett sådant beslut. Men i den nu mycket omtalade utredningen och översynen som gjorts av de kommunala förvaltningarna finns, vad jag har förstått, ingen ekonomisk utredning! Varför inte? Är man rädd att en sådan inte skulle ge mandat för en nedläggning?

Det antyddes i en insändare för några veckor sedan, där skribenten var trött på att det tassades på tå runt Kolsva, att dess nämnd kostade onödiga skattepengar! Visa det då i siffror, tack!

Man kan inte bara komma med påståenden, i hopp om att folk ska svälja utan att tänka efter, om det finns relevans i det sagda.

På kommundelsnämndens möte i Kolsva i juni, när frågan debatterades under allmänhetens frågestund, tog ordföranden upp att man måste titta mer på det här med samarbete över kommungränserna. Menar man då på allvar att kommundelsförvaltningen skulle utgöra ett hinder för ett sådant samarbete med närliggande kommuner? I så fall fordras en närmare förklaring. Man kan inte bara komma med påståenden, i hopp om att folk ska svälja utan att tänka efter, om det finns relevans i det sagda.

Jag tycker att det minsta man kan begära är att få en rimlig förklaring till varför Kolsva kommundelsnämnd ska läggas ner! För om det är en ren principsak, en fix idé eller, då tycker jag priset blir allt för högt.

När man åker i Sverige och passerar gamla bruksorter, känns det fruktansvärt vemodigt att se hur grått, trist och dött det är. Är det att ta på sig offerkoftan om man vill förhindra att detta sker med Kolsva? Vad kostar det att ge oss möjlighet att behålla en aktiv, levande kommundel med framtidstro? Mångmiljonbelopp eller bara ren prestige?

Boel Ljunggren

Anmäl text- och faktafel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel
Annons