Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politiska majoriteten kan spricka

Politiska majoriteten i Arboga är hotad. Koalitionspartierna kräver nu att arbetarekommunens styrelse förklarar vad som ligger bakom konflikten, annars är risken att samarbetet spricker.

- Förtroendet är helt förbrukat, milt sagt.

Det säger Vänsterpartiets Dan Karlsson och syftar på den socialdemokratiska ledningen i Arboga. Det som har anförts som skäl till att Agneta Bode måste bort från posten som kommunalråd är enligt honom nonsens.

- Vi har fullständigt förtroende för Agneta Bode. Det som de anför som skäl till att hon måste avgå är bara snömos alltihopa, säger han. Under 1,5 år sedan valet har det inte en enda gång förts fram från deras sida att något beslut har gått emot den socialdemokratiska politiken.

Läs mer: Bode får sparken

Han berättar att det är åtskilliga möten varje månad där han och de andra företrädarna för majoritetspartierna träffas och pratar om aktuella ärenden. Gruppmöten, ordförandeberedningar ingen gång har någon klagat på att S blir överkörda.

- Inte ett ljud. Jag tycker det är anmärkningsvärt det som händer och jag kan säga att vårt förtroende är helt raserat för arbetarekommunens styrelse.

Läs mer: Styrelsens ordförande ger svar på tal: Detta är en intern fråga

Läs också: Bode: "De har inte sagt vad jag gjort för fel "

Sättet som den här affären har utvecklat sig tycker Dan Karlsson är amatörmässigt. I stället för att ta hand om striden internt har den tillåtits bli offentlig och därmed kräver han och övriga partier att de nu involveras eftersom det är enda sättet att återupprätta ett förtroende.

- Vill de styra tillsammanäs med oss måste de förklara för oss vad det är som händer.

Han bekräftar Agneta Bodes version från gårdagens tidning:

- Det här handlar inte om politik, det är andra saker som ligger bakom, säger Dan Karlsson.

Agneta Bode sade rakt ut i en intervju att kraven på hennes avgång är kopplad till att en annan socialdemokratisk toppolitiker i Arboga, Ingrid Noord-Silversten, ska ha fuskat med arvoden,

- Det vet ju alla, att Ingrid har tagit ut ersättning för förlorad arbetsinkomst, trots att hon har varit 100 procent tjänstledig. En förutsättning är att man har en inkomst för att få den ersättningen, säger Dan Karlsson.

Läs mer: Noord-Silversten svarar på anklagelserna: "Jag har inte fuskat"

Ända sedan konflikten mellan Noord-Silversten och Bode startade för något år sedan har stämningen varit väldigt dålig på den socialdemokratiska sidan, berättar Dan Karlsson.

Men den ”affären” är en sak, det här handlar om förtroendet mellan arbetarekommunen och Agneta Bode?

- Det hänger ihop, säger Dan Karlsson. Det här handlar inte om politik, säger han.