Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Politikerna föll för skönmålning

Bristande kompetens och rutiner pekas i en utredning ut som de huvudsakliga skälen till att kostnaderna för ombyggnaden av den kommunala fastigheten Gäddgården 1 skenade – utan att politikerna förstod omfattningen.

Arbetet med att rusta upp kommunens fastighet Gäddgården 1 kommer att kosta 13,3 miljoner i stället för de 5,7 miljoner som politikerna trodde att det skulle kosta. Miljonerna rullade under 2010 och politikerna i tekniska nämnden insåg alltför sent att hela projektet var väldigt sjukt.

– Vi borde kanske har begärt en granskning mycket tidigare, men lät oss lugnas med besked om att statsbidrag skulle komma in och täcka en del av de fördyrningar vi såg i rapporteringen, säger Catrin Strömvall (S), som var ordförande i nämnden under förra mandatperioden.

Parallellt med den kommunala revisionen har konsultfirman Ernst på kommunledningens uppdrag undersökt turerna kring Gäddgården 1.

– Revisionen har pekat på de här felen, men vi ville detaljgranska vad som hänt, förklarar kommunalrådet Olle Ytterberg.

Utredningensmaterialet kom till kommunalrådet i torsdags och slår i mångt och mycket fast det revisorerna redan konstaterat, nämligen att den fastighetsförvaltning som knoppades av från tekniska förvaltningen inte skött sin uppgift särskilt bra när det gällt Gäddgården 1.

– Jag har full förståelse för att tekniska nämndens ledamöter känner sig lurade, förda bakom ljuset, säger Ytterberg efter att ha läst utredarnas slutsatser.

Kommunalrådets egna slutsatser är att en serie olyckliga omständigheter ledde fram till att kostnaderna skenade iväg.

– Vi hade inte chefer med rätt kompetens i den nybildade fastighetsförvaltningen, säger han.

Den nybildade förvaltningen, som knoppats av från tekniska förvaltningen, höll dessutom på att förändras ännu en gång eftersom man beslutat överföra funktionen till ett fastighetsbolag.

Turbulensen har onekligen varit stor kring den kortlivade fastighetsförvaltningen. Tommy Ahlberg avlöstes av Björn Holmer som chef. Björn Holmer försvann också under året – intressant nog till en anställning hos L-J Bygg, den största leverantören i byggprojektet Gäddgården 1.

Det finns, trots massiv kritik mot Arbogas saligen avsomnade fastighetsförvaltning, ljuspunkter i rapporten från konsulternas granskning.

– Ingenting tyder på att det finns någon som har skott sig, någon som på något sätt har fifflat, konstaterar Olle Ytterberg.

Kommunalrådet tycker också att man gjort rätt som brutit ut fastighetsfrågorna, först till fastighetsförvaltningen och nu till Kommunfastigheter i Arboga AB.

– Fastigheterna har varit ett sorgebarn i många år och tidigare har förluster i till exempel ABO belastat tekniska så att till exempel deras gatubudget blivit lidande. Nu får de här kostnaderna i stället spridas ut över hela budgeten, säger han.

Samtidigt hävdar Olle Ytterberg att man lärt sig en läxa.

– När vi rekryterat en chef till det nya fastighetsbolaget har vi sökt just de kompetenser som saknats i den gamla organisationen. Jag vill påstå att något sådant här inte kan hända igen.