Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen storsatsar på att lösa vardagsbrott

En större tjuvgömma med misstänkt stöldgods för drygt 100 000 kronor. Det är en av framgångarna i polisens nysatsning på mängdbrott.

Annons
Kommenderingschefen. Mikael Eriksson leder projektet Insats Wilhelm.

Polisen hade fått tips om en misstänkt hälare på Pettersberg i Västerås. I fredags slog polisen till mot mannen och i hans lägenhet och källarförråd hittades bland annat stulna mopeder, moped-motorer och annat gods som verktyg.

Nu pågår arbetet med godsspaning för fullt. Bland annat har en större mängd skruvdragare kunnat spårats från ett inbrott på Ragnsells förra året.

– Vi bestämde att vi skulle slå till direkt när vi fick tipset, säger Mikael Eriksson, kommenderingschef för projektet som heter Insats Wilhelm.

52 poliser ingår i kommenderingen.

– De gör något de normalt

inte gör. På det viset blir det också en kompetenshöjning. Yttre befäl blir till exempel utredare ett par veckor. Om man säger så här: Vi gör ett hopkok av myndighetens samlade resurser och får in nytt blod på olika platser.

Men rent konkret – vad är det ni ska göra?

– Vi ska lägga extra tyngd i det som händer i samhället. Men det kan också vara underrättelsebaserat, att följa de strömningar som finns. Exempelvis om vi märker att det är någon som säljer extra många cyklar på blocket, säger Eriksson.

Fokus är alltså mängdbrott och ungdomar.

– Ta den här masskade-görelsen på bilar på Bjurhovda. Det arbetet ingår i projektet och vi har fem poliser som arbetar heltid med just det. För oss känns det viktigt att fokusera på det – för sånt här kan verkligen sprida otrygghet i ett bostadsområde.

Andra områden som polisen särskilt tänker inrikta sig på är:

• Cykelstölder

• Mopedstölder

• Få ner antalet rattfyllerikörningar

• Bedrägerier

• Fickstölder

• Livsstilskriminella

– Sen har vi det här med narkotikan. Det kommer vi inte ifrån. Det är ofta inkörsporten till mängdbrotten. När det gäller rattfylleriet ska vi ut tidiga mornar och sena kvällar, inte som i dag när vi står på ett ställe och gör 600 blåsprov. Vi ska vara på de vägar som vi vet går från en fest eller liknande.

Kommer ni att mäkta med allt det här?

– Ja, det är en bra fråga. Projektet har i princip bara pågått sen veckan efter påsk men man ser redan nu att det är ett jättedrag i vårt system. Dagrapporterna numera är kanske tre sidor i stället för en, säger Mikael Eriksson.

Tanken är att projektet ska pågå till 14 juni.

– Det intressanta blir slutresultatet. Det är då vi får ett kvitto på om vi legat rätt.

De senaste åren har svensk polis fått kritik för ett försämrat utrednings-resultat. Västmanland är inget undantag.

Mer läsning

Annons