Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pepparkakans dag firas

Den 9 december firar vi pepparkakans dag. Dagen instiftades av pepparkakstillverkaren Anna’s för fem år sedan. Det är också anledningen till att dagen infaller den 9 december, som är Annas namnsdag.

Även om traditionen att fira pepparkakan är ny så har själva kakan långa anor. Redan för 3800 år sedan så åt man pepparkakor i Mesopotamien. Det sägs även att romerska krigare bar med sig pepparkakor som proviant i fält eftersom de höll länge utan att mögla.

Den grinige kung Hans, som regerade mellan 1497 och 1501, sägs ha ordinerats flera kilo pepparkakor av sin doktor eftersom det var allmän kännedom att man blev glad av pepparkakor. Från att ha varit ett slags medeltida lyckopiller som såldes i klosterapotek året om så kom pepparkakan att under 1800-talet att förknippas mer och mer med julen.

I dagens pepparkakor ingår kanel, ingefära och kryddnejlika, däremot ingen peppar. På medeltiden hade man dock peppar i kakorna. På den tiden kallades dock alla exotiska kryddor för just peppar, och det var så pepparkakan fick sitt namn.