Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Patienter i kläm på kaotiska kirurgen

Kirurgkliniken på Centrallasarettet i Västerås är ständigt överbelastad. Personalen går på knäna, och patienterna flyttas runt och läggs i korridorer och på läkarexpeditioner. Nu slår läkarna bakut.

Annons

– Det äventyrar patientsäkerheten, säger Kennet Lindahl, överläkare och facklig företrädare.

Det finns i dag 60 vårdplatser inom kirurgkliniken. När det var som tuffast förra veckan hade de 80 patienter inlagda. Då får patienter läggas i korridorer och läkarexpeditioner eller placeras ut på andra kliniker inom divisionen.

– Kirurgläkarna har det väldigt jobbigt, eftersom de får gå runt över hela sjukhuset, säger Maria Flykt, klinikchef för kirurgkliniken.

Patienten kan hamna på en klinik där inte det inte finns specialkompetens för den sjukdom han eller hon har. Som på kvinnokliniken, öron, ortopeden eller urologen – avdelningar där specialkompetensen är en annan.

– Det är ju inte bara läkare som är specialister, utan även sjuksköterskor och undersköterskor blir det. Den tysta kunskapen försvinner när patienten flyttas till andra avdelningar och det kan hända att till exempel tecken på komplikationer hos patienten missas, säger Kennet Lindahl.

Tillsammans med kollegan Johan Carlander har han gjort en skrivelse till Socialstyrelsen med anledning av kaoset. Där påpekar de ett flertal allvarliga brister som de ständiga överbeläggningarna leder till.

Förutom de uppenbara risker som patienterna utsätts för när det tar längre tid för ansvarig kirurg att vara på plats, och att personalen inte hinner ge adekvat omvårdnad då de ska vårda fler patienter än vanligt och dessutom ”fel” patienter, menar de att även risken för smittspridning ökar.

Dagligen finns patienter infekterade med multiresistenta bakterier, som MRSA och VRE, inlagda. Risken att de sprids ökar när patienter flyttas runt och det uppstår hygienproblem.

– Läkarexpeditioner och korridorer är inte utformade för patientvård och är omöjliga att städa som ett patientrum. Hur gör man med datorer till exempel? säger Kennet Lindahl.

Samtidigt är det en påfrestning för patienterna att flyttas mellan avdelningar.

– Många patienter är äldre, många rädda. Vissa reagerar med att bli ledsna, andra blir förbannade, säger Kennet Lindahl.

Monika Wahlund kom in för en planerad operation förra fredagen, morgonen efter förra veckans tuffaste natt. Hon fick byta om på läkarexpeditionen inför operationen.

– Det känns ju inte så roligt, men det gick bra. En sköterska tog hand om mina kläder och min väska.

Hon öser beröm över personalen.

– De springer i korridoren! Man vill ju knappt ringa på dem, för jag ser ju att de har svårt att hinna med. Samtidigt är alla så fantastiskt snälla och jag har inte sett någon tappa humöret.

Problemen på kirurgkliniken blev allvarliga redan för två år sedan, enligt Maria Flykt, Kennet Lindahl och Johan Carlander. Då drogs antalet platser ner från 67 till dagens 60. Men lika många operationer görs.

Och nu, strax efter semestern, med all ordinarie personal på plats och alla vårdplatser öppna är situationen mycket allvarlig.

– Senast i morse diskuterade vi om vi skulle behöva ställa in planerade canceroperationer, men tack vare personalens goda vilja kunde vi låta bli, säger Maria Flykt.

Mer läsning

Annons