Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Pappa till spännande sajt

 
Folk
Visa alla artiklar

Kjell Torkelsson är tekniker och har erfarenhet som programmerare. Klart att Kjell var den som kunde fixa ett system för arkivering av bilder på Arboga museum. 

Annons

Men det var andra mindre nöjsamma händelser som var anledningen till att Kjell och hustrun Judith kom till Arboga år 2006. Året före drabbades nämligen Kjell av en hjärtinfarkt, därefter av en stroke.

– Min tanke när jag kom till Södersjukhuset i Stockholm var att, ja, äntligen har jag fått något som dom kan godkänna, säger han.

Åren före med tillfälliga jobb och perioder av arbetslöshet hade gjort honom orolig och stressad. Efter sjukhusvård, rehabilitering och tillfrisknande köpte makarna en bostadsrätt i Crugska gården, en av ågårdarna i Arboga, och flyttade till Arboga.

Kjells intresse för gårdens historia väcktes. Det var så han tog kontakt med Arboga museum och så småningom började skapa ett system för att kunna digitalisera de gamla fotografierna.

– Kjell har gjort ett fantastiskt jobb med sajten, säger Eric Magnuson, också han inflyttad Arbogabo.

De träffades på ågårdsägarnas årliga kräftskiva, senare på museet där Kjell demonstrerade det digitala arkivet för besökare för några år sedan.

Så halkade Eric in i tisdagsgruppens arkiveringsgrupp, där inte bara Kjell utan även Annie och Lars-Erik Larsson samt Gudrun Sandén ingår.

– Vi som är inflyttade lägger in bilderna, medan de som är infödda sorterar och namnger personer och platser, förklarar Eric.

– Det är ett väldigt bra sätt att lära sig om staden Arboga, säger Kjell och börjar visa finesser i arkivet.

125 personer har registrerat sig på sajten, och kan då inte bara se bilderna utan också skriva kommentarer om dem. Cirka 5 443 bilder finns just nu inskannade, hälften av dem är godkända och går att se för besökare. Godkända blir bilderna när personer och platser har kunnat identifierats. Ju mer information som går att få om en bild, desto mer värdefull ur historiskt perspektiv blir den.

Gruppen har till att börja med tre arkiv att gå igenom. Dels fotograf Lennarts Östs analoga arkiv som överförs till digital form. Bilderna från Reinhold Carlssons dödsbo håller på att skannas in samt visitkortsarkivet med porträttbilder. När dessa arkiv är tömda, väntar andra. Ett sådant här arbete blir aldrig färdigt.

– Så här kan man göra när man söker efter bilder, säger Kjell och scrollar ner på sidan.

Snyggt och prydligt, lättnavigerat och enkelt. Sökfunktionen är smidig. Bilderna som tas fram kan sedan visas i ett bildspel. Allt detta och mycket mer har Kjell Torkelsson skapat.

Arboga digitala arkiv

Skapades av Kjell Torkelsson med hjälp av gratis programvaror.

Det digitala arkivet stod klart 2009.

Så här långt har arkivet 125 registrerade användare som ger cirka åtta, tio kommentarer i månaden.

Dagen vid intervjun var exakt 5443 bilder inskannade, varav hälften är godkända.

Arbetet med digitaliseringen pågår varje tisdagsförmiddag. Kjell ägnar ytterligare tid till att förändra och förbättra sajten.

www.arbogamuseum.se/fotoarkiv.html