Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På sjunde våningen opereras på högsta nivå

För tusentals patienter varje år är lasarettets sjunde våning snudd på sjunde himlen. De kommer på morgonen, opereras och får gå hem efter några timmar. Bland alla opererade handleder, axlar, knän, höfter, tänder utvecklas unika kirurgiska ingrepp. Bbl/AT var med på en höftartroskopi, ”titthålskirurgi”.

För fyra år sedan tappade Köping proteskirurgin till Västerås. Men fortfarande görs 3 000 av landstingets 15 000 årliga operationer i Köping. Sjunde våningen på Köpings lasarett har förändrats till ett öppenvårdscentrum som i snabb takt betar av operationsköer. Måndag till torsdag är det i huvudsak ortopediska operationer av fot, axel, hand och höft. Ett par dagar utför andra specialister gynekologiska operationer och en dag tandkirurgi. På fredagar är lokalerna uthyrda till en privatpraktiserande ortoped som har avtal med landstinget.

Förr skickades många västmanlänningar till universitetssjukhusen för planerade operationer. Utvecklingen är nu helt omvänd. Nu ser man remisserna komma från andra landsting. Utöver att man årligen opererar 50-60 patienter från hela landet, med tre-fyra miljoner kronor i intäkter till landstinget, har man utvecklat spetskompetenser.

När det gäller höftartroskopin, höftoperationer med ”titthålsmetoden”, ligger sjunde våningen i Köping i Europatopp.

Läs mer och kolla in bildreportaget i fredagens tidning.Eller köp tidningen elektroniskt HÄR!