Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

På sjunde våningen opereras på högsta nivå

För tusentals patienter varje år är lasarettets sjunde våning snudd på sjunde himlen. De kommer på morgonen, opereras och får gå hem efter några timmar. Bland alla opererade handleder, axlar, knän, höfter, tänder utvecklas unika kirurgiska ingrepp. Bbl/AT var med på en höftartroskopi, ”titthålskirurgi”.

Annons
Kirurgerna Thomas Eriksson och Ola Vikerfors är mitt uppe i en höftartroskopi. För en timme sedan plockade man ut en sena ur underbenet. Nu borrar kirurgerna en rad hål i bäckenbenet där den preparerade senan ska förankras. ”Menisken” kommer så småningom att omvandlas till en stötdämpande och stabiliserande labrum. Eriksson och Vikerfors är ensamma i Europa om den avancerade metoden.

För fyra år sedan tappade Köping proteskirurgin till Västerås. Men fortfarande görs 3 000 av landstingets 15 000 årliga operationer i Köping. Sjunde våningen på Köpings lasarett har förändrats till ett öppenvårdscentrum som i snabb takt betar av operationsköer. Måndag till torsdag är det i huvudsak ortopediska operationer av fot, axel, hand och höft. Ett par dagar utför andra specialister gynekologiska operationer och en dag tandkirurgi. På fredagar är lokalerna uthyrda till en privatpraktiserande ortoped som har avtal med landstinget.

Förr skickades många västmanlänningar till universitetssjukhusen för planerade operationer. Utvecklingen är nu helt omvänd. Nu ser man remisserna komma från andra landsting. Utöver att man årligen opererar 50-60 patienter från hela landet, med tre-fyra miljoner kronor i intäkter till landstinget, har man utvecklat spetskompetenser.

När det gäller höftartroskopin, höftoperationer med ”titthålsmetoden”, ligger sjunde våningen i Köping i Europatopp.

Läs mer och kolla in bildreportaget i fredagens tidning.Eller köp tidningen elektroniskt HÄR!

Annons