Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

På plats där våra gåvor gör skillnad

Kungsörs Återvinning Secondhand gör stor nytta för många i Lettland och Vitryssland. Men de nöjer sig inte med att bara skicka ned material, kläder och ekonomiskt stöd. Då och då åker de själva ner till Daugavpils i Lettland och Brest i Vitryssland för att stödja sina medarbetare, notera nya behov och glädja sig åt resultatet av sitt arbete.

 I våras fick Kungsörs Återvinning Secondhand ett mail från en av sina medarbetare i Vitryssland. ”Kan ni skicka en skosymaskin så jag kan öppna ett skomakeri och försörja mig på?”

Mailet kom från Nikolaj, Kola kallad, som kunde lita på att mailets mottagare skulle göra ett seriöst försök att fixa symaskinen. Och de lyckades, efter lite letande på nätet. Samtidigt fann de en slipmaskin, perfekt för samma skomakeri, hos en firma i Uppsala.

Senare under våren kom sakerna fram och Kola och hans kollega Nikolaj kunde göra allvar av sin skomakerisatsning.

– Han går omkring och är överlycklig över det han fått, sa Kolas dotter när hon berättade om pappas reaktion för de svenska gästerna på ett av sina många besök.

Historien om symaskinen är symptomatisk för den verksamhet som Centrumkyrkans mission startade efter murens fall, 1992.

Sedan 1996, då Kungsörs Återvinning Secondhand kördes igång tillsammans med kommunen och KAK:s arbetsförmedlingar, har det utvecklats till ett oerhört proffsigt hjälparbete, där det vi skänker här i Sverige verkligen kommer till nytta i riktade insatser där behovet kommer att ge konkreta resultat.

Till exempel har nästan fem miljoner klädesplagg rullat iväg i 190 transporter från Kungsör till Lettland och Vitryssland.

– Ungefär hälften av stödet kommer av det som dessa transporter av kläder och material kostar, den andra hälften kommer av det som folk köper i här i secondhandbutiken, berättar Anders Olofsson, föreståndare för Kungsörs Återvinning Secondhand.

5 juli i år hade Anders och några kollegor förmånen att bland annat få besöka den lilla skomakarbutiken i Brest, Vitrysslands näst störst stad.

– Maskinerna var på plats, i hyllorna låg skor som väntade på att tas om hand och på en annan hylla låg färdigklackade skor som kunder kunde komma att hämta.

Butiken har ett centralt läge mellan buss- och järnvägsstationens gångstråk och fungerar fint, berättar Anders Olofsson.

Kola och hand kamrat tjänar ungefär 800 dollar på en månad, vilket är ett bra bidrag till två familjers försörjning.

– Det kändes mycket roligt att vi genom vårt arbete i Kungsör får vara med och ge hjälp till självhjälp.

Anders och hans kollegor har som mål att hjälpa medarbetare i Lettland och Vitryssland att bygga upp fler verksamheter som kan ge arbete och inkomst, och få dem att orka hjälpa andra.

– Nu finns det exempelvis ett önskemål från en medarbetare i Daugavpils som har kontakt med ett par unga grabbar i som är intresserade av att starta en bilverkstad. Medarbetaren kan bistå med handledning, men det behövs en hel del utrustning för ändamålet, men det kan vi förmedla om någon skulle vilja hjälpa till. Vi har även hjälpt en bonde så han kunde skaffa sig en annan traktor och på det sättet kunna få en bättre inkomst.

Anders önskar att de skulle kunna göra ännu mer projekt enligt modellen hjälp till självhjälp.

– Projektet med symaskinen visar att det inte alltid behövs så stora insatser, utan att det lilla också har sin betydelse.

Men hjälpen når också många som inte förmår att hjälpa sig själva så bra – barn i trasiga familjer, barn utan föräldrar och sjuka barn.

Den senaste resan till Vitryssland innehöll ett besök och klädöverlämning till en familj som tagit hand om flera utsatta barn.

I Brest träffade de en barmhärtighetssyster.

– Hon gav oss en inblick i sviterna av Tjernobylkatastrofen. Många barn dör på grund av att grundvattnet fortfarande är förorenat. Nu skulle de ha ett läger för 140 av dessa barn, där kan vi gå in och hjälpa till ekonomiskt.

Besöken som görs hos medarbetarna i utlandet, och de som hjälpen når via dem, är värdefulla för alla parter. Möten mellan människor skapar förtroende hos de som stöd, som inte bara ser det som en anonym välgörenhet.

– Vi känner ett lika stort förtroende åt andra hållet. Och en stor glädje.