Annons
Vidare till bblat.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oväntad vändning på kalklinbanans ödesdag

(Uppdaterad: 27 juni 08.00) I går beslutades att sträckan mellan Granhammar och Malmberga inte kommer att rivas just nu. Kalklinbanans vänner är ”delnöjda”, enligt föreningens ordförande Klaus Jürgen Schmidt.

I går morse lämnade Kalklinbanans vänner in ett förslag om att bevara linbanan mellan Granhammar och Malmberga. Förslaget lämnades till Nordkalk som lovar att se över frågan så fort de kan.

– Vi kommer att snabbutreda det här för att kunna komma med ett definitivt svar så snabbt som möjligt, säger Nordkalks produktionsdirektör Göran Sandström.

Han tror inte att det kommer ta mer än en månad innan företagets jurister kan uttala sig.

– Vi måste ta ställning i sakfrågan och våra advokater behöver sätta sig in i frågan innan vi kan säga mer om hur det kommer gå med att eventuellt spara en del av banan.

Men just nu kommer den milslånga linbanesträckan mellan Granhammar och Malmberga alltså inte att rivas.

Klaus Jürgen Schmidt är ordförande för Kalklinbanans vänner och menar att föreningen bara är delvis nöjda.

– Man kan säga att vi är delnöjda, helst skulle vi ju vilja att hela banan skulle bevaras. Men samtidigt är ju det här bättre än ingenting, säger han.

Klaus Jürgen Schmidt har storslagna visioner om vad en överlevande del av linbanan skulle kunna bidra med.

– Den skulle verkligen kunna turismen i området, säger han.

– Tänk bara på läget. Det är jättenära till flera fina slott, sjöar och vackra miljöer. Vi hoppas att kunna anordna turiståkning i linbanehinkarna, lägger han till.

Hur den ekonomiska biten ska fungera är Klaus Jürgen Schmidt inte säker på. Men han ser inga problem med den framtida finasieringen.

– Både hos länsstyrelsen, antikvariatsämbeten och EU går det att söka pengar till sådana här saker.

Klaus Jürgen Schmidt och hans föreningskamrater vill att det ska öppnas ett museum vid Malmberga . Där ska besökare kunna lära sig mer om den gamla linbanan. Vid Granhammar hoppas de kunna öppna ett ”linbanefik”.

Att sträckan inte kommer rivas just nu ser Klaus Jürgen som en seger på vägen.

– Så fort det har beslutats formellt att sträckan inte kommer rivas ska vi se till att den blir K-märkt och aldrig får tas bort. Det är ju ett viktigt och historiskt industriminne som verkligen borde bevaras!