Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vi behöver semester

Annons

Så var det en vecka kvar till första semesterperioden för de landstingsanställda vid Köpings lasarett. Den semester som återkommer varje år under sommarmånaderna. Den semester som vi anställda har laglig rätt till att ha, fyra veckors sammanhängande ledighet under juni, juli och augusti.

Dessa regler har funnits i många år så arbetsgivaren kan i god tid planera för semesterperioden. Det är arbetsgivarens ansvar att organisera arbetet så att företaget inte bryter mot semesterlagen.

För oss anställda är det ingen komplicerad ekvation att få ihop. Nämligen den att om halva personalstyrkan försvinner så behövs det vikarier som ersätter den frånvarande personalen.

Men detta tycks landstinget inte ha övervägt. Tvärtom, landstinget vaknar upp nu och inser att det här går ju inte. Hur ska vi kunna lösa det här? Vi måste ha in ersättare, och var får vi tag på dem nu med så kort varsel?

Ingenstans är svaret. Vad gör vi då? Vi erbjuder personalen ett sommaravtal? Varje vecka som den anställde avkortar sin semester belönas med en ännu okänd summa pengar. Ännu ett förmånligt erbjudande är att vi kan få gå 12-timmarspass.

Vem ser till personalens behov av vila och rekreation? I höstas blev alla landstingsanställda tvingade att fylla i en blankett där vi skulle uppge vilka bisysslor vi hade, det vill säga arbete utanför vårt ordinarie arbete.

En av förklaringarna till denna kartläggning var omtanke om vår hälsa; att alla anställda hade rätt och behov av sin ledighet.

Men nu går det an att arbeta extralånga pass och att korta ner sin semester!

Tänk om alla kunde vara starka och unisont tacka nej till landstingets sommaravtal. Låt de ta konsekvenserna så kanske, men bara kanske, de lär sig till nästa år. Att vara ute i god tid!

Behovet av återhämtning och vila är också en viktig arbetsmiljöfråga. Det är arbetsgivarens ansvar att ta in vikarier eller på annat sätt organisera verksamheten under semestern.

Köping

Glad semesterfirare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons