Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vems natur skall bevaras?

Annons

Svar på miljöpartisten Susanne W Lindes insändare 10/8 med rubriken ”Vem äger naturen?”.

Jag har bott i Mellansverige i 50 år. Kan aldrig påminna mig om vargattacker på tamdjur, och då har man aldrig behövt skyddsstängsel. Konstigt att man nu i ett mera tättbefolkat landskap helt plötsligt måste ha skyddsstängsel för sina tamdjur, bara för att man har placerat ut halvtama vargar i naturen.

Sedan finns det ingen som vill svara på hur många det finns uppskattningsvis. Man talar bara om revir. Varför törs ingen tala om hur många man tror att det finns? Man påstår ju att man försöker räkna hur många det finns. Det vore intressant att veta hur mycket vargarna har förökat sig sedan början på 80-talet i Mellansverige.

1983 var första stora angreppet på tamdjur. Då rev en varg 23 får utanför Baggbron på Kronön. Den var med största säkerhet utplanterad från Grimsö, eftersom jag två dagar senare på bron stötte på en karl som stod och pejlade över sjön. Det kan väl knappast ha varit på fisk.

Jag stannade och tänkte prata med honom. Då hoppade han in i en traktor och åkte iväg. Jag såg personer som pejlade flera andra gånger också.

Sedan dess verkar det som om vargarna bara ökat mer och mer. Det är ju konstigt att man inte ska kunna ha får och andra tamdjur ute i hagarna utan att behöva vara rädd för angrepp.

Tamdjuren behövs för att hålla efter våra grönområden, så de inte växer igen helt. Det skapar ju en massa extrajobb och kostnader om man skall flytta skyddsstängsel när man skall byta betesmark. Djurägarna får också en stor extrakostnad för att skydda sina tamdjur, vilket i sin tur kanske medför att de slutar med tamdjur, eftersom de varken har tid eller råd att hålla på och flytta skyddsstängsel, som man får bekosta till största delen själv.

Men det är ju som Susanne Linde skriver, att bor man i stan behöver man inte bry sig. Är det att vara rädd om naturen och artrikedomen?

Skinnskatteberg

Raimo Mylläri

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons