Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vargen en naturvårdare

Annons

Varför jaga en ”frisk” vargstam? Regeringens motivering till vargjakt är acceptans. Fyra procent av den vuxna befolkningen i Sverige är medlemmar i de två jägarorganisationerna. Denna minoritet bestämmer över den svenska faunan.

Jägareförbundet har i uppdrag att ansvara för viltvården och jakten. Förbundets ställning gör att kritiska röster inte kommer fram.

Vi som är djur- och naturvänner vill ha en artrik fauna och att djuren kan leva så opåverkade som möjligt. Tyvärr har en del av jägarna en annan inställning. De skjuter för att få bort konkurrenterna. Nu finns det jägare och jägare. Naturligtvis finns det också jägare som inte har någon acceptans för vargjakten.

Sveriges miljöminister har uttalat sig om att den svenska vargen är sjuk. Är det så att den svenska vargen har två huvuden och fem ben? Naturligtvis inte! Miljöministern hade fel. Vargarna som sköts under licensjakten förra året var friska. På Sveriges veterinärmedicinska anstalt obducerades vargarna och man fann inget onormalt.

Dock är den svenska stammen inavlad och då föds det färre valpar och på lång sikt innebär det att tillväxten dalar. Att skjuta vargar hjälper inte eftersom en liten population är mer känslig.

Det enda som hjälper är att få in nytt genetiskt material genom invandring från finsk-ryska stammen. Förra året fick 28 vargar sätta livet till i licensjakten, och fem var alfadjur, alltså flockledare. Sammanlagt dog minst 61 vargar under fjolåret. En tredjedel av hela stammen.

Trots EU:s varningar att dra in Sverige inför EU:s domstol står 6 500 jägare med laddade vapen för att få skjuta 20 vargar! Fälls Sverige i domstol blir det dryga böter som vi, skattebetalare, får betala.

Årets tragiska jakt började med att hela reviret i Ockelbo är borta. I Dalarna sköts en valp, en sändarförsedd hane, ett föräldradjur och så vidare. När ska vi inse att vargen är den bästa viltvårdaren i naturen.

Jag känner mig väldigt frustrerad över att inte fler naturintresserade människor ser kopplingar, prioriterar och drar vissa slutsatser av detta förhållande.

Jörgen, Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons