Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Var är julkrubban?

Annons

Vart har Köpings kyrkas vackra julkrubba tagit vägen?

Någon gång i början av 60-talet (?) beställde Köpings församling en julkrubba av en känd konstnär från Västerås. Om jag minns rätt är den tillverkad i ett porslinsliknande material.

Senast då den var framme var nog placeringen inte den bästa. Den stod vid fönstret längst ned till vänster då man kommer in i kyrkan och i fullt dagsljus från fönstret. En julkrubba bör ju stå i lite halvdunkel, precis som var fallet med Jesu egen krubba.

Vad jag hört hade konstnärinnan själv utpekat platsen ungefär där det vackra sidoaltaret är, under ett korfönster som ger den rätta belysningen.

Jag minns då det efter gudstjänster var folkvandring till denna vackra krubba. Både av stora och små. Krubban är församlingens egendom och skall som sådan då användas för kyrkans julgudstjänster!

Vid den andra ytterväggen står några otympliga träskulpturer på golvet. Om dessa skall kallas julkrubba? Men Kristus själv låg ju i en krubba – och inte på golvet. Det finns gott om utrymme i kyrkan. Så om man så vill kan man ha båda krubborna.

Men vi är många som vill ha tillbaka den vackra och specialbeställda krubban! Den är allas vår egendom.

Köping

Kyrkobesökare

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons