Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tandvård utan hygienist

Annons

Nu har folktandvården i Kolsva öppnat igen. Men vi måste själva se till att meddela folktandvården i Köping att vi återigen vill vara patienter i Kolsva.

Konstigt. Jag har en gång i tiden valt att vara patient hos folktandvården i Kolsva, inte i Köping. Är det då rimligt att jag ska behöva välja samma sak om igen?

Hade det inte varit bättre att låta de patienter som tidigare gick i Kolsva automatiskt återflyttas dit och därefter låta de som inte vill gå i Kolsva själva göra ett aktivt val och välja något annat, folktandvården i Köping eller kanske ett privat alternativ.

Den vanliga är att man gör ett val och det valet gäller tills man väljer något annat.

På folktandvården i Kolsva kommer det att arbeta en tandläkare och en tandsköterska två dagar i veckan. Men ingen tandhygienist!

De allra flesta jag känner, inklusive barnen och deras vänner, går till en tandhygienist för första undersökning.

Många av oss behöver heller inte tandläkarbehandling, utan vi får vår fortsatta behandling av hygienist i stället.

Vi kommer inte att kunna välja att vara patienter i Kolsva utan måste fortsätta åka in till Köping med all den påverkan på miljön som det för med sig.

Eller är det meningen att tandläkaren i Kolsva ska göra en del av tandhygienistuppgifterna såsom sköta undersökningar, skrapa tandsten, lacka mjölktänder och undervisa barn och vuxna i korrekt munhygien?

Glöm inte att skolan i Kolsva har närmare 500 elever. Majoriteten av dem vill nog gå till folktandvården i Kolsva för att inte missa så mycket undervisningstid som en resa fram och tillbaka till Köping skulle innebära.

Jag undrar också hur man ska man kunna veta hur stort ett eventuellt patientunderlag i Kolsva skulle kunna vara, när man inte erbjuder en sådan basal tjänst som tandhygienistbehandling?

Man blir inte ens tillfrågad när man är hos hygienisten i Köping om man skulle vara intresserad av att det i framtiden finns möjlighet att gå hos en hygienist i Kolsva. Men det kanske beror på att en sådan framtid inte ens finns på kartan?

Åsa Eriksson, Kolsva

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons