Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sortera sopor inte terapi

Annons

Den 23 februari läste jag krönikan ”Fortsätt så – men var inte så säker på att du har rätt” i

Bbl/AT, av Evert Jonsson. Om krönikören har egna barn skulle det vara intressant att veta om han förklarar för dem att återanvändning av naturresurser, som vi tagit fram ur jorden, bara har ett ”terapeutiskt värde ... mer än så blir det inte.” Sorgligt!

Det nämns tre referenser som skulle var trovärdighetshöjare.

Filmen som Evert Jonsson hänvisar till heter ”Global Warming Swindle”, gjord av brittiske producenten Martin Durkin.

Han ger sin syn på global uppvärmning på ett regelvidrigt sätt. Han tillverkar bevis efter till synes eget tycke och är känd för denna typ av dokumentärer.

En temperaturkurva är med, dock inte de senaste tjugo årens mätningar. Den arktiska isen visas i diagram där den påstås vara stabil då den i själva verket, i

september 2010, visade det lägsta resultatet för perioden 1979-2010.

Carl Wunsch, professor vid Massachusetts Institute of Technology, ställde upp i en opartisk dokumentär som ska belysa svårigheterna med klimatförändring. I ett öppet brev förklarar han att han vid inspelningen sagt ”ett varmare hav kan släppa ifrån sig mer koldioxid än det absorberar – det förvärrar växthusgasernas tillväxt i atmosfären och väcker följaktligen oro”.

I filmen förvandlas det till koldioxid är bara naturligt, kommer från havet, och gör den mänskliga delen irrelevant. Han fortsätter; ”som minimun så begär jag att filmen aldrig mer visas offentligt med min medverkan”.

Professor Patrick Michaels, som Evert Jonsson citerar, är senior fellow vid Cato Institute som grundades av bröderna Koch, oljemiljardärer som styr USA:s största privatägda oljebolag. Patrick Michaels har fått direkt finansiering av herrarna för att gå ut med pseudovetenskap. Han står nu inför rätta. Bröderna Kochs har i åratal kanaliserat enorma summor till organisationer som förnekar klimatförändring.

Slutligen officeren Jonnie Fagerström, som Evert Jonsson hänvisar till. En självutnämnd hobbyforskare. Medlem i Stockholmsinitiativet, vars mål bland annat är ”att verka för att klimat-, energi- och miljöpolitiken inom Sverige och EU baseras på kritisk granskning och erfarenhet av tidigare satsningar.”

I själva verket sprider de pseudovetenskap/desinformation om klimatfrågan.

Skärp er och lägg energi på att bidra till en bättre värld!

Att få klimatfrågan till politisk debatt är farligt. Att debattera något det råder vetenskaplig konsensus om, det är som att göra debatt av huruvida vi härstammar från aporna eller ej.

Om klimatskeptiker har något att komma med kan de publicera artiklar i erkända vetenskapliga skrifter, till exempel Nature. Artiklar blir där kritiskt granskade av forskare.

Vetenskapens grundsten rör kritiskt tänkande. Att lägga lika stor kraft på det som talar mot slutsatserna respektive för. Detta är värt att tänka på, skeptiker!

Vi fick med Evert Jonssons krönika ett smakprov på hur skeptiker fungerar.

Köping

Jonas Larsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons