Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolverket sviker skolan

Annons

Förra året fördubblades anmälningarna om mobbning i skolan. 45 000 skolelever uppger att de mobbas och trakasseras och fortfarande är det många som inte anmäler.

Märkligt nog har man i Sverige inte känt till vilka metoder som är bäst för att bekämpa mobbning. Därför har regeringen satsat 40 miljoner kronor på att kartlägga och utvärdera de metoder som används. Därefter skulle insatser för skolans personal göras för att sprida de bästa angreppssätten mot mobbning.

Nyligen presenterade Skolverket en slutrapport om granskningen av de åtta vanligaste programmen som används mot mobbning.

Skolverket säger i rapporten att utvärderingen inte kan beskriva programmens effekter och att man inte rekommenderar något av de utvärderade programmen. Rapporten säger även att användandet av kompisstödjare skulle kunna leda till ökad mobbning, utan att förklara hur.

Skolverkets rapport är märklig. Den ger dubbla budskap och lämnar skolorna i sticket. Man har inget eget förslag till hur arbetet mot mobbning ska bedrivas, utan hänvisar till de egna riktlinjerna och allmänna råd för att främja likabehandling och förebygga diskriminering. I någon mening överger man alla som arbetar mot mobbning.

Det är trygga och uppmärksamma vuxna i skolan med gemensamma normer – lärare, förskollärare, skolledare, fritidspedagoger, bespisningspersonal och vaktmästare liksom elevhälsoteam där kurator har en nyckelroll – som är grunden för en trygg och säker miljö för barnen.

Självklart ska även barn och elever engageras i arbetet mot mobbning, till exempel som elevombud och kompisstödjare. Det finns många skolor som vittnar om ett framgångsrikt arbete mot mobbning med kompisstödjare. Allra bäst fungerar det i kombination med närvarande skolvärdar och skolvärdinnor.

Skolverkets slutsatser är häpnadsväckande. De strider mot beprövad erfarenhet och skapar enbart förvirring och osäkerhet. Gör om och gör bättre!

Ordförande Sveriges skolledarförbund

Lars Flodin

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons