Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skolan alltför teoretisk

Annons

Efter öppet hus på Vasagymnasiet i Arboga framkom att på skolans handelsutbildning kommer inte lärlingsplatser att finnas.

Sorgligt tycker jag då detta är ett suveränt sätt att få praktiskt lagda ungdomar att lära sig ett yrke de är intresserade av. Vad är bättre än att lära på plats?

Du kan läsa dig till ett arbete men aldrig läsa dig till hur det fungerar i praktiken för det är olika från plats till plats.

Och det är väl ingen nyhet att många av våra barn är praktiskt lagda, inte teoretiskt lagda.

Svenska ungdomar skriker efter att bli sedda i ett land där de upplever att de inte blir tagna på allvar, rädsla för att inte få arbete, klara sig själva, få ett värdigt liv.

Mycket av den otrygghet de upplever beror på rädsla för framtiden.

Svenska skolan (det är den jag kan yttra mig om) har blivit alldeles för teoretisk och därför kommer många av våra barn i kläm.

Tråkigt tycker jag att det är, när den nya gymnasiereformen träder i kraft 2011 och lärlingsutbildningar kommer att bli obligatoriska, att Vasagymnasiet inte kan erbjuda ungdomarna denna ypperliga möjlighet.

Kontentan av detta blir att de som är intresserade av arbetsplatsförlagd utbildning kommer att söka sig till andra kommuner. Vi måste väl försöka hålla kvar så många ungdomar som möjligt i våra hemkommuner.

Anna Fridman, Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons