Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Skola som visar vägen

Annons

Det har snart gått ett helt läsår sedan vi flyttade våra barn från Centralskolan i Skinnskatteberg till Malmaskolan i Kolsva. Det var ett jobbigt beslut att ta men vi upptäckte genast att våra barn fick det mycket bättre på sin nya skola och att vårt beslut var helt rätt.

År efter år har Skolverkets statistik visat dåliga resultat för skolan i Skinnskatteberg. I stället för att ta itu med problemen har man kommit med bortförklaringar: att det är en liten bruksort, att föräldrar inte bryr sig och inte fostrar sina barn, att det råder en mentalitet i Skinnskatteberg som inte ser en bra utbildning som en nödvändighet för en god start i livet.

Det accepterar inte vi! Skolan ska vara en skola för alla, även för de barn som inte får något stöd hemifrån och den ska vara en plats där alla barn ska känna sig trygga och ha tillit till skolpersonalen.

Det finns ingen ursäkt för att en sådan skola inte skulle kunna existera i Skinnskatteberg. Anledningen är nog snarare att skolledningen och kommunen under många år inte har ställt några större krav, utan i stället har haft en väldigt låg ambitionsnivå.

Man har förnekat organisatoriska brister, eftersläpning av

läroplanen och mer eller mindre också accepterat den negativa ”du ska inte tro att du är nå’t”attityden. I stället för ”vi kan” har ”det går inte” blivit ett mantra.

En liten folder med information om Klockarbergsskolan damp ner i brevlådan häromdagen. Om det var ett försök att rekrytera tillbaka våra barn var den lite väl tunn med information. Vi vill veta vad man har lyckats med hittills i "skolutvecklingsprocessen”. Vad man aktivt arbetar med, hur man arbetar för att komma i kapp och höja elevers resultat, vilka mål och visioner det finns för skolan? Hur bra skolan ska bli? En handlingsplan! Något som vi har efterfrågat i över ett år.

Det är en stor skillnad på skolors kvalitet från en kommun till en annan och så bör det inte vara. Det är en rättvisefråga, vem får en bra utbildning, vem får inte? Det är inte rimligt att en kommun med en usel ambitionsnivå ansvarslöst får lägga grunden till våra barns framtid!

Vi vill ge en stor eloge till Malmaskolans lärare, skolpersonal och skolledning för det fina mottagandet av våra barn. Tack också till de elever som har tagit så väl hand om sina nya klasskamrater och hjälpt dem med att finna sig tillrätta i sin nya skola.

Malmaskolan har slagit hål på myten att elever i en liten bruksort inte kan få bra resultat. Bra jobbat! Ni ser till varje barns bästa och ger dem en bra utbildning och värdegrund som ger dem de bästa förutsättningarna att ta sig vidare i livet, och som öppnar för flera möjligheter till framtida yrkesval.

Mitchell Ward

Uttersberg

Elisabeth Nyhlén Ward

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons