Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Satsa på solceller

Annons

Under förra året installerades i EU-länderna mer solel än kolkraft, kärnkraft, oljekraft och vattenkraft – sammantaget! Hela 16 procent av den nya elkraften kom direkt från solen. Men i Sverige har utvecklingen gått trögt, vilket främst beror på ett alltför ryckigt stödsystem.

Regeringen har infört ett nytt tillfälligt stöd för installation av solceller. Intresset är ”väldigt stort”, skriver Energimyndigheten på sin webbplats.

Sedan juli 2009 har företag och privatpersoner i Västmanland fått beviljat 4,8 miljoner kronor i stöd. Det motsvarar 19 kronor per länsinvånare vilket placerar Västmanland på sjätte plats av samtliga län.

Detta är visserligen en framgång på kort sikt, och vittnar om solelens popularitet. Men stödet är samtidigt ett långsiktigt hot mot solcellsindustrin i Sverige. För vad händer när pengarna och stödperioden är slut?

Den svenska ryckigheten i stödet till solceller har skapat en stor osäkerhet och lett till uteblivna investeringar.

Både regeringen och den rödgröna oppositionen bör ställa sig bakom förslaget om ett långsiktigt fastprissystem för solel, baserat på erfarenheter från bland annat Belgien, Tyskland och Storbritannien. Ett sådant system, där priset sätts på förhand, skapar en marknad för solceller och ökar investeringarna. Den samlade kostnaden slås sedan ut på alla elkonsumenter.

För att möjliggöra ett sådant system måste hushåll och företag som installerar solel få sälja sitt elöverskott till nätägaren. Då får vi en mångfald av elproducenter, det skapas konkurrens och blir en prispress nedåt. Dessutom är konsumenter som producerar sin egen el mer benägna att använda den effektivt.

Men så är det inte i dag. Den som investerar i exempelvis solceller på villatak och husfasader måste ha en elmätare som mäter elproduktionen timme för timme. Detta är ett onödigt hinder för investeringar. I stället borde man få kvitta sin elproduktion mot elanvändning på månadsbasis, i enlighet med förslaget från statliga Nätanslutningsutredningen.

Det finns en mycket stor potential för solel. Branschen växer kraftigt och sysselsätter nästan 50 000 personer bara i Tyskland.

Vi vill uppmana både regeringen och den rödgröna oppositionen att satsa på solen:

– Utöka det befintliga solcellsstödet under 2011 vid behov.

– Inför ett långsiktigt fastprissystem för solel från och med 2012.

– Möjliggör för den som producerar solel att sälja sin överskottsel.

Svensk Solenergi

Mia Torpe, miljöchef HSB Riksförbund

Andrew Machirant, vice ordförande

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons