Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sälj inte Dybecksgården

Annons

I Odensvi ligger både kyrkan och skolan mitt i byn och Dybecksgården där emellan. Kyrkan och Dybecksgården, vårt församlingshem, betyder mycket som ett kulturellt spår och är en del av bygdens identitet.

Vårt församlingshem är en kulturmiljö och ett kapital som kan förvaltas på många olika sätt. Här firas bröllop, barndop, konfirmationsjubileum och här dricks begravningskaffe.

Här bedrivs barnverksamhet och syföreningens arbete och här hålls församlingsaftnar. Här firas sista april, midsommar och vår nationaldag. Här möts ortsbor, Köpingsbor och andra från när och fjärran.

Så har det länge varit i en levande bygd och kyrka i samverkan. Rickard Dybeck föddes i Odensvi 1811 och här skrev han ”Du gamla, du fria” som sedan upphöjdes till vår nationalsång.

Det betyder en del för Köpingsbygden och Dybecksgården är en värdefull och unik kulturell miljö som både kyrkan och hembygdsföreningen bör bevara och utveckla.

Nu vill kyrkan sälja ut Dybecksgården. En del av ett kristet kulturarv och en kulturhistorisk nationalklenod kan gå i graven. Privatpersoner, entreprenörer och föreningar med känsla för kulturella värden och hembygden känner oro och protesterar.

Vi Odensvibor vill ha en närvarande, öppen och lyhörd folkkyrka som möter människor där de finns.

En av kyrkans uppgifter är att skapa möten mellan människor och i det sammanhanget är Dybecksgården central.

Dybecksgården förstärker också hela Köpingsbygdens karaktär och bör därför behållas av kyrkan och stödjas av lokal driftighet och företagsamhet i kombination med frivilligt arbeta i olika föreningar.

Ideella krafters arbete och kyrkans fortsatta ägande i kraftfull kombination är en framgångsväg. Nu har vi påbörjar arbetet med att formulera visioner, mål och konkreta insatser för att behålla och utveckla Dybecksgården som församlingshem, som hembygdsgård för hembygdsföreningen och som ett nav för utveckling av bygdens kultur- och näringsliv. En oslagbar treenighet.

Vi ser nu fram emot ett givande samarbete med Köpingsbygdens församling och Köpings kommun i något som är bra för alla.

genom Birgitta och Roger Ellmin

Odensvi

Arbetsgruppen Dybecksuppropet

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons