Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Reklam stoppar cyklar

Annons

Hur göra cykeln till ett attraktivt alternativ till bilen? Ett sätt är att låta cykeln medföras på tåg och buss.

Jag har ofta förundrats över förbudet mot cyklar i Stockholms lokaltrafik (SL). På bussar göre sig trötta cyklister icke besvär, och på tunnelbanan är till och med små barncyklar strängt förbjudna.

Tidigare har jag kunnat ta med min cykel kostnadsfritt på Västmanlands Lokaltrafiks bussar – en service som ökar min positiva upplevelse av att bo på landsbygden, trots långa avstånd.

VL bedriver ett seriöst miljöarbete och nyligen har bränslemätare installerats för att öka intresset för ecodriving hos chaufförerna. Framsteg! Samtidigt har VL infört förbud mot cyklar.

De gamla krokarna utanpå bussen ska inte ersättas med nya och de större bussarna får inte ta emot cyklar fastän plats finns i lastutrymmet. Bakslag!

Borttagandet av cykelkrok bak på bussen motiveras bland annat med att VL nu kan få in reklamintäkter från Clear Channel, cirka 230 000 kronor per år, medan cyklisterna tillför 0 kronor extraklirr i kassan.

Dessutom är vi cyklister idag för få. Beslutet att inte ersätta de gamla cykelkrokarna går stick i stäv med vad VL själv skriver i inledningen till sitt PM i frågan:

”Att förbättra möjligheten att kunna nyttja sin cykel för att snabbt och smidigt ta sig till och från kollektivtrafiken är viktigt ur flera perspektiv. Smidiga lösningar kan ge fler resenärer varför VL ser positivt till att utveckla resmöjligheterna med cykel+kollektivtrafik.” Citat ur utredningsuppdraget.

Hönan eller ägget? Vad kommer först? Tillgång eller efterfrågan? Ska vi först ha en massa cyklister som frågar efter krokar som inte finns? Föga troligt att det sker.

Min fråga till Västmanlands Lokaltrafik: Varför inte vara i framkant och erbjuda attraktiva lösningar för oss som vill prova på att leva utan bil på landsbygden?

Viveco miljökonsult

Vivi Pietik,

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons