Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Också skola är politik

Annons

Svar till Torgny Martinsson, gymnasiechef, Köping (Bbl/AT 13/8). Jag vill inleda med att be om ursäkt för faktafelet kring Sundbyholms slott.

Sedan vill jag berömma Torgny Martinsson för en bra och trevlig gymnasieskola. Ullvigymnasiet har gett mig en bra utbildning och mina lärare var engagerade för sitt arbete.

Men den kommunala skolan hör hemma i den politiska debatten. Om inte skolan tillåts vara föremål för en demokratisk debatt, vad är då tillåtet att diskutera?

Det är olyckligt att jag använder Ullvigymnasiet som slagträ, men problematiken finns där, och den är politisk. I ett demokratiskt samhälle får vi yttra oss offentligt om vad som fungerar bra och vad som behöver bli bättre.

Ullvigymnasiet har flera kvalitéer, jag har själv gått där i tre år och de kunskaper jag använder när jag skriver den här insändaren kommer i stor utsträckning från undervisningen.

Skolan är avgörande då barn och ungdomar är mycket skickliga på att dölja sitt missbruk, och då står föräldrar hjälplösa. Därför är skolan en nyckel för att kunna avslöja och stävja missbruket.

Det har nu under en längre tid funnits en debatt om drogproblematiken. Där har skolan nyckelrollen eftersom det är där alla elever samlas och det lärs ut.

Jag tror inte föräldrar har abdikerat i dessa frågor utan helt enkelt saknat de stöd och resurser som krävs för att kunna göra något åt problematiken. Vi ska ge skolan det extra stöd som krävs och verkligen diskutera problematiken, jag ser inget annat alternativ.

För visst är det på tiden att

Köpings kommun tar sig i nackskinnet och verkligen genomför en ny och betydligt bättre drog- och alkoholpolicy, en som fungerar. Den kommunala skolan går under politikernas ansvar.

Det är inte politikers uppgift att lägga sig i själva verksamheten, men det är vår uppgift som politiker att visa vägen för hur skolan ska fungera.

Sedan vill jag avsluta genom att säga att den här debatten påverkar många av oss väldigt djupt, och att debattera drogproblematiken är tungt.

Men jag ser kommunpolitiken som ett sätt att faktiskt göra något. Så jag ställer frågan en gång till, hur allvarligt ser och känner vi inför drogerna inom skolan?

Centerpartist och kommunfullmäktigekandidat

Köping

Marcus Gustafsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons