Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny ägare bäst för Dybecksgården

Annons

Svar på Birgitta och Roger Ellmins insändare den 21/2 om Dybecksgården. Vårt ansvar som förtroendevalda, utöver huvudmannaskap för begravningsverksamheten, är att bevaka medlemmarnas intressen inom områdena gudstjänst, mission, diakoni och undervisning. Vi anser att ett fungerande församlingshem är en förutsättning för att fullgöra åtagandena.

Dybecksgården är en kulturbyggnad som vi alla måste vara rädda om och stolt över. Utöver hembygdsverksamhet är byggnaden förknippad med viktiga traditioner för Odensviborna. Vi anser att byggnadens framtid borde vara intressant på ett nationellt plan.

Det kyrkliga verksamhetsinslaget är dock litet vilket bland annat förklaras av att byggnaden inte uppfyller dagens funktionskrav vad gäller bland annat säkerhet, handikappsanpassning, ventilation och serveringsfaciliteter.

På kyrkonämndssammanträdet i höstas beslutades dels att ”Hembygdsföreningen erbjuds att köpa Dybecksgården där försäljningsintäkten knyts till en eventuell ombyggnad av delar av kyrkorummet till församlingshem” samt dels att ”Kyrkan skall föra en förtroendefull dialog med berörda delar av Köpingsbygdens församling. Särskilt viktig är dialogen med Odensvi sockenråd och Hembygdsförening beträffande Odensvi kyrkas och Dybecksgårdens framtid.”

Avslutningsvis tror vi att en ny ägare skulle förvalta Dybecksgården bättre än kyrkan och hoppas också att Hembygdsföreningen eller annan ickekommersiell organisation kan bli nästa ägare. Vi har också uppmanat Hembygdsföreningen att undersöka möjligheter till medfinansiering av ett köp.

Hans Andersson, Bengt Larsson,

Torbjörn Holmström, Per Flinck

och Håkan Rosenquist

För kyrkonämnden

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons