Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

När vården inte fungerar

Annons

Det är inte lätt att bli gammal. Efter sjukhusvistelse i Köping finns hemtjänst och matchning från familjeläkaren att tillgå, fixat via biståndshandläggaren på lasarettets vårdplanering innan hemfärd.

Jättebra, förutsatt att kommunikationen mellan enheterna fungerar. Efter en tids egen erfarenhet som anhörig vet jag nu att så inte är fallet. Hos familjeläkaren vet de inte ens att personen kommit hem.

Efter ytterligare några dagar tar medicinen slut, men ny ska komma. Lugn bara lugn, allt är under kontroll. Inget händer.

Jag ringer hemtjänsten. De vet inte att de ska hämta någon medicin från apoteket (som var lovat via biståndshandläggaren).

Familjeläkarenheten tillstår att det blivit någon miss. De vet inte heller så mycket, men lovar att ”ta tag i ärendet”.

Det närmar sig lunch och personen det här handlar om sitter hemma och undrar när morgonmedicinen kommer. Och hur ska det bli med Warantabletterna? Med lite tur kanske det löser sig under dagen. Eller inte.

Jag hoppas hela den här cirkusen är ett stort undantag från hur det ska fungera. Ju mer jag som anhörig engagerar mig för att allt ska bli bra, desto sämre tycks det bli.

Tanken är väl ändå att ha ett system för att skapa största möjliga trygghet så man kan bo kvar hemma? Jag har förstått att mycket information mellan olika enheter sköts via datorn och så kallade ”prator”. Det kanske vore bättre att använda telefonen? Och vems är ansvaret att informera hemtjänsten? Stackars den som blir hemskickad utan några anhöriga att luta sig mot.

Det mest irriterande för mig är naturligtvis att se oron hos den drabbade. Snäppet efter kommer min egen frustration. Jag tycker

jag är rätt påläst, kan ta reda på fakta och leta mig fram via telefonnätet, men ändå vet jag just nu inte om jag ska skratta eller gråta åt eländet.

Jag tycker det är snudd på oproffsigt att man skyller på varandra. Nä, det bästa kanske hade varit att jag på utskrivningsdagen flyttat ”hem” igen och skött allt själv. Då hade den här insändaren inte behövt bli skriven!

Arboga

Å Lindh

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons