Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mammografi på helger

Annons

Kvinnor som får diagnosen bröstcancer blir fler. Som tur är blir också chanserna att överleva sjukdomen större. Bland annat tack vare att alla kvinnor i Sverige erbjuds mammografikontroller som gör att eventuell cancer upptäcks tidigare än den annars skulle ha gjort.

I Västmanland ska alla kvinnor mellan 40 och 74 år kallas till regelbundna mammografikontroller på bröstenheten i Västerås. Där finns samlad expertis och hög kompetens för kontroll och behandling.

Över 95 procent av kvinnorna i Västmanland kommer till kontrollen. Det är en hög siffra och målet är att den ska bli ännu högre. Därför föreslår den rödgröna landstingsledningen att det ska bli enklare att besöka bröstenheten genom att erbjuda mammografikontroller på kvällar och helger.

Vi ser också över möjligheten att personer med funktionsnedsättning ska kunna få ersättning för resor till och från mammografin. Att tillgängligheten till hälso- och sjukvården blir bättre för västmanlänningarna är en viktig fråga för oss. Att kunna gå på mammografikontroll på kvällar och helger är ett viktigt steg i den riktningen.

ansvarigt landstingsråd

Rigmor Åkesson, S

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons