Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lyssna på olika uppfattningar

Annons

Svar till Jonas Larsson (17/3). Tack för en intressant insändare. Det är på sin plats att reda ut några saker. Syftet med att referera till filmen och Fagerström var naturligtvis att uppmuntra Bbl/AT:s läsare att själva fördjupa sig i frågan.

Att vara källkritiska tror jag att tidningens läsare klarar av att vara. Att en dokumentärfilmare har ett budskap är något jag tror att de flesta av läsarna inser också.

Min poäng är att om man inhämtar information från flera källor får man en mer balanserad bild än den som serveras i media och i politiska sammanhang.

Insändarskribenten skriver att ”få klimatfrågan till politisk debatt är farligt”. Kanske, men det är redan ett faktum.

Det finns väl inte en folkvald i dag som inte redan uttalat sig miljön? Och att politiska beslut har lett till konkreta åtgärder i kommuner, i privata sektorn och inom skolan är bara att konstatera (särbeskattning på bilar, insamlingsstationer, byte av glödlampor, källsortering etcetera).

Den vetenskapliga konsensus, som insändarskribenten liknar vid konsensus kring evolutionsläran (vilken det inte råder konsensus kring, kan anmärkas), är högst tveksam om det är så att forskaranslag dras in för dem som kommer fram till avvikande forskningsresultat.

Huruvida det är på det sättet kan inte jag bedöma, men signalen finns (även om jag misstänker att insändarskribenten skulle misskreditera dessa forskare också).

Alltså: vetenskapens grundsten rör kritiskt tänkande, menar insändarskribenten. Jag håller med. Så länge man kan hålla sig från konformism vinner alla.

För tänk efter: för 20-25 år sedan var många tandläkare överens om att amalgam var finfina grejer. I dag låter det inte lika positivt kan jag tro.

Och vad jag ska säga till min dotter? Tja, om planetens största nationer, däribland Ryssland, Kina och USA gång på gång misslyckas med att nå konsensus vid miljö- och klimatkonferenser, blir det svårt att upprätthålla trovärdigheten som förälder när man manar dottern att kompostera.

Arboga

Evert Jonsson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons