Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Levande mötesplats

Annons

Hur skapas levande mötesplatser inom Svenska kyrkan? Det borde vara en intressant fråga för kyrkorådet i Köpingsbygdens församling eftersom en annan del av den kyrkliga administrationen, kyrkonämnden i Köpings kyrkliga samfällighet, har väckt frågan om försäljning av Odensvi församlingshem, Dybecksgården.

Kyrkonämndens arbetsutskott ”tror att en ny ägare skulle förvalta Dybecksgården bättre än kyrkan och hoppas också att hembygdsföreningen eller annan icke kommersiell organisation kan bli nästa ägare.”

Tidsandan är sådan att Svenska kyrkan i snabb takt säljer många av sina fastigheter. Det är framför allt fastigheter, som inte utnyttjas i den dagliga verksamheten. Skulle Dybecksgården vara en sådan fastighet?

Att Odensvi hembygdsförening engagerar sig i detta ärende beror på att den och det som tidigare var Odensvi församling gemensamt skapat mötestillfällen där Dybecksgården varit navet i verksamheten. Låt det tidigare väl fungerande samarbetet också fortsätta in i den nya församlingen!

På grund av sitt starka engagemang för Dybecksgården valde hembygdsföreningen vid sitt årsmöte 2010 en arbetsgrupp, ”Dybecksgruppen”. Gruppen har analyserat och dokumenterat nuvarande verksamhet i Dybecksgården, tagit fram nya visioner för aktiviteter i Dybecksgården samt förhandlar med kyrkans representanter om hur viktigt det är att kyrkan fortsätter med och också utökar sin verksamhet i församlingshemmet Dybecksgården.

Visionerna, som Dybecksgruppen tagit fram kan sammanfattas sålunda: ”Bibehålla de befintliga och skapa nya mötesplatser mellan människor från vaggan till graven via aktiviteter i barn- och ungdomsåren, förvärvslivet, fritiden och pensionärsåldern.” Det är här, i bildandet av möten mellan människor, som Köpingsbygdens församling har en stor uppgift att fylla.

Visst fattas det vissa byggtekniska funktioner i Dybecksgården, men med de byggtekniska kunskaper, som Odensvi hembygdsförenings medlemmar disponerar kommer svar snart att erhållas hur de kan avhjälpas och till vilken kostnad.

En annan fråga vi söker svar på är: Har Köpingsbygdens församling råd att låta samfälligheten sälja en så utmärkt mötesplats som Dybecksgården utgör?

Vi är ängsliga för att den församling som gifter sig med tidsandan snart blir änka.

Bjarne Andreasson

Edvard Ruin

Samtliga tidigare ordföranden för kyrkorådet i Odensvi församling

Enar Jansson

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons