Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Låt de äldre välja

Annons

Vi i Centerpartiet i Köping har i augusti 2010 tillsammans med övriga partier i alliansen lämnat in en motion om att Köpings kommun skall börja tillämpa LOV, Lagen om valfrihet.

LOV är ett viktigt redskap för att öka människors självbestämmande och inflytande i äldre- och handikappomsorgen. Makten flyttas från kommunala tjänste-

män och politiker till de äldre och anhöriga.

Den som har fått rätt till exempelvis hemtjänst bestämmer själv eller tillsammans med sina anhöriga om det är det lilla privata hemtjänstföretaget eller kommunens hemtjänst som skall få förtroendet. Pengarna följer den äldres val och det är kvaliteten som styr.

LOV kan då också ge en friare arbetsmarknad och anställda inom kommunen kan med egna idéer och ett brinnande intresse inom äldrevård skapa nya tjänsteföretag och i förlängningen fler jobb.

Vi har sedan lång tid tillbaka en anställningstradition i vår kommun genom att vi har haft många stora industrier, Volvo, Supra, Sandvik för att nämna några.

I samhället i stort har vi gått från att vara ett industrisamhälle till ett tjänste- och kunskapssamhälle. Då måste även de politiska ideologiska grunderna omvärderas.

Vi upplever att den 25-åriga socialdemokratiska majoriteten i Köpings kommun ibland har skygglappar för nytänkande, till exempel när det gäller LOV inom äldreomsorgen.

Regeringen har avsatt stimulanspengar som kommunerna kunnat söka för att förbereda fritt val. Socialstyrelsen har under 2008 och 2009 fördelat 305 miljoner i stimulansbidrag till 208 kommuner som valt att utreda förutsättningarna för att införa valfrihetssystem i den kommunala vården och omsorgen. Köping har valt att avstå – vi undrar varför?

Ingalisa Wretman

Juan Ponce

Politiker i vård- och omsorgsnämnden och kandidater till kommunfullmäktige

för Centerpartiet

Köping

Gunvor Stenman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons