Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärarnas Riksförbund: Lärare är hjältar – om tiden finns

Annons

I går firades Skolans dag. En dag som fokuserar på skolan och lärarna. Det händer så mycket bra i våra skolor – och det är värt att lyfta fram. Vi lärare har en viktig uppgift och ett stort ansvar. Vi ser små mirakel hända varje dag. Vi är stolta över den betydelse vi kan ha för varje elev. Enligt en undersökning bland 1000 lärare vill lärare få mer tid att ägna sig åt sin undervisning. Det är undervisningen tillsammans med för- och efterarbetet som skapar kvalitet i verksamheten.

Många lärare gör en hjälteinsats. Enligt en undersökning bland 1000 elever tycker hela 94 procent att de trivs bra i skolan och många elever ser lärarna som hjältar. Många som tänker tillbaka på sin skolgång har nog minnen av lärare som har betytt väldigt mycket för dem – som format dem som människor, som hjälpt till att göra viktiga livsval och gett kunskap.Men i dag känner sig många av våra kollegor stressade och otillräckliga. De har fått fler och fler arbetsuppgifter och hinner inte se alla elever. En tredjedel av lärarna tar inte lunch varje dag och sex av tio lärare hinner inte ta paus under arbetsdagen.

Vi måste få ett fokus på lärarnas huvudsakliga arbetsuppgift, undervisning, och ge ordentligt med tid till både för- och efterarbete av undervisningen. Lärare vill fokusera på sitt viktiga uppdrag och arbetsuppgifter som är kopplade därtill. Vi lärare är stolta över vårt yrke. Vi vet vad våra elever behöver. Vi vill att de ska lära sig massor – och känna sig trygga. Lärare gör hjälteinsatser varje dag i det lilla, något som kan visa sig vara oerhört stort. Vi vill att alla elever ska få samma möjlighet att bli sedda, bekräftade och lära sig nya saker.

Just nu är det skolans alla kommunala och privata huvudmän som var och en för sig styr över hur arbetsbelastningen ska se ut. Det gör att det blir väldigt olika förutsättningar för lärare och elever. Här måste staten gå in och ta ansvar, så att det blir likvärdigt. Föräldrar, lärare och elever – alla är de överens om att lärarna behöver mer tid för varje elev. Nu är det dags att se till att det blir verklighet!

Åsa Fahlén

Ordförande för Lärarnas Riksförbund

Lärarnas Riksförbund i Kungsör och Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons