Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontrollera förare över 60

Annons

När jag tog körkort för ett par år sedan kände jag viss fientlighet från de ”vuxna” körskollärarnas sida och speciellt från Vägverkets inspektörer vi fick köra upp med.

Detta på grund av att jag är ung och alla ”vet” ju hur unga killar kör sina bilar. Ni läser ju jämt om det i tidningar och är man ung när man krockar så kan ni räkna med att pressen skriver ut åldern.

För att klara att få ett körkort i dagens läge måste man ha bra sinnen, god syn, bra hörsel och vara ödmjuk. Jag anser att mina sinnen är skarpa men jag klarade knappt av syntestet.

Enligt svensk oskriven lag skall vi aldrig ta upp ämnen som är känsliga, men jag har fått nog!

Sätt en gräns vid 60 där varenda senior får gå in och kolla sina sinnen igen, syn, hörsel och fingerfärdighet och halkbanan. Jag tror att det är fler än jag som inte klarar av människor som åker 75-80 på 90-vägar där jag tvingas välja mellan en farlig omkörning eller dö i hjärtklappning.

Farfar som sitter med ansiktet så långt fram att han omöjligt ser backspeglarna och farmor som blev fartblind på 80-talet.

För någon månad sedan trodde jag inte mina ögon, men jag såg en farbror som körde runt runt i gräset på en rondell. Jag stannade till, och sedan åkte han i väg på motorväg i närmare 30 kilometer i timmen.

Och i veckan fick jag stampa all min kraft på bromsen när en söt liten tant på 140 år bröt mot väjningsplikten och for ut rakt framför mig. Tack för att det var 30-väg. Nej, jag har ingenting emot gamla människor, men det kan faktiskt bli farligt på vägarna och det är dumt att skylla allting på nyblivna bilförare.

Mr J

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons