Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kartan har ändrats

Annons

Efter valet 2006 har det svenska politiska klimatet förändrats radikalt. Men att döma av insändarna i Bbl/AT den 1 november om politiken i Arboga, tycks det bland de borgerliga partierna vara ett axiom, att det enda oföränderliga i denna världen är Vänsterpartiets politik.

Enligt dessa borgerliga partier är V:s politiska inriktning kvar oförändrad sedan sovjettiden och Hilding Hagbergs ledarskap. Om inte, kan ett alternativ vara, att man helt enkelt anser att ordet ”kommunism” är det fulaste och mest infekterade ordet i det svenska språket och att man kan skrämma folk med det...

Har det gått de borgerliga partierna helt spårlöst förbi, att Centern har lämnat mittfåran och gått långt till höger på skalan under Maud Olofssons ledning. Ovisst om det är sanktionerat av hennes väljarskara.

Folkpartiet har från ett frihetsparti med social inriktning ändrats till ett disciplinärt parti med stränga regler för undervisning i skolan.

Kristdemokraterna står fast vid sin familjerelaterade linje även om det tycks vara svajigt kring vilka värden deras väljare anser vara de rätta.

Det av hävd högborgerliga gamla högerpartiet Moderaterna är sig inte heller likt. Det har glidit över till mittfåran och kallar sig ”det nya arbetarpartiet”.

De har trängt undan Centern ut i periferin, där det får trängas med FP, KD och SD om ytterplatserna och en oviss politisk framtid. Miljöpartiet i sin tur har konkurrerat framgångsrikt som grönparti och tagit över väljare från C. Däremot är deras inställning till de sociala frågorna något dunkel.

Allt detta har hänt efter 2006 års val. I Arboga tycks man inte ha reagerat nämnvärt på dessa förändringar. Man lever kvar i de gamla värderingarna, som man tycks tro vara bestående i det oändliga. I vart fall då det gäller Vänsterpartiet.

Det enda säkra i det avseendet tycks vara rädslan för ordet ”kommunist”. Är Vänsterpartiet det enda parti i dag som inte förändrats? Har man kvar sina gamla sociala värderingar om allas lika värde?

Socialdemokraternas politik är lika otydlig. Avser man att gå vidare och förvalta samma politik som grundades för snart ett hundra år sedan? Eller avser man att anpassa sin politik efter de helt förändrade förhållanden som globaliseringen innebär?

Sverige är inte längre en isolerad ö i världsrymden. Nya tider kräver en anpassning till gällande förhållanden utan att tappa sina grundidéer om hur livet kan levas.

S.Å. Skog, Köping

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons