Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jordbruket skall leva

Annons

Vi jobbar målmedvetet för att hela Sverige ska leva, på landsbygden och i staden. Vår ambition är att Sverige ska leva. Sverige är ett avlångt land och olika landsdelar har olika förutsättningar.

Jordbrukssektorn är en viktig bransch som binder samman Sverige. Vi värdesätter ett svenskt konkurrensmässigt jordbruk, en god djurhållning och unga engagerade entreprenörer som är villiga att driva det svenska jordbruket vidare.

Svenskt jordbruk är ett modernt jordbruk. Bra svensk mat är en viktig framtidsfråga för branschen, men också för Västmanland.

Det svenska djurskyddet har höga krav och kostar därmed mera för konsumenterna än utländskt kött i butiken. Det utländska jordbruket har inte samma krav på djurskydd. Detta är ett pris som konsumenten är villig att betala och gör svenskt kött konkurrensmässigt.

Problemet för svensk köttproduktion är det utländska kött som varje dag serveras på restauranger, i halvfabrikat och i det offentliga köket. Detta ställer höga krav på kommuner och landsting i deras upphandlingar, vi måste våga vara skarpare i våra upphandlingar. Bra mat kostar, det måste vi betala för.

Vi vill självklart uppmuntra och satsa på mat som är producerad nära människor, men vi får heller inte isolera oss på den svenska marknaden. En större marknad där vi kan röra oss fritt stärker Sverige, som en ledande matnation i EU.

Regeringen har genom sin satsning på Matlandet Sverige satt det svenska jordbruket i fokus. Här finns satsningar på både det lokalproducerade och en ökad svensk matexport på världsmarknaden.

Satsningen kommer att leda till fler arbeten inom både jordbrukssektorn och inom livsmedelsindustrin. En bonus i projektet är även den ökade landsbygds- och matturismen i Västmanland som ställer den svenska landsbygden inför nya möjligheter.

Dagens jordbrukare är inte bara traditionella jordbrukare, de är i dag företagare, ekonomer, säljare, arbetsgivare och administratörer. Därför är också alla reformer som gör det möjligt att driva företag viktiga reformer för jordbruket.

Alliansen kommer alltid att stå emot oppositionens hotfulla politik mot glesbygden. Vi står emot förslag som kilometerskatt och förmögenhetsskatt som hotar näringar på landsbygden.

Vi underlättar i stället för svenska jordbrukare genom att ta bort onödigt regelkrångel och hinder som gynnar en levande landsbygd. Redovisningstekniska regler har redan tagits bort och detta gynnar inte minst våra lantbrukare.

Alliansen och moderaterna har tagit många bra beslut för att stärka den svenska jordbrukssektorn, men mycket återstår ännu och vi kommer att fortsätta arbeta för ett levande Sverige.

Ledamot av miljö- och jordbruksutskottet

Riksdagsledamot för Västmanland

Lotta Olsson, M

Ledamot av arbetsmarknadsutskottet

och näringsutskottet

Åsa Coenraads, M

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons