Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen ödesfråga

Annons

Befolkningstalet är knappast den ödesfråga för Arboga som några politiker gör gällande i insändare.

Arboga är bara en av 120 kommuner i landet som har 13 000 eller färre invånare. Sett mot att Sverige har 290 kommuner blir invånarantalet för Arboga tämligen betryggande.

Däremot finns det tio kommuner med 5 000 eller färre invånare. Den minsta, Bjurholm i Västerbotten, har bara 2 541 men trots detta en för länet måttlig skatt.

Tvärt emot en allmänt spridd uppfattning har befolkningstalet liten betydelse för en kommuns ekonomi. De i befolkningstal helt olika kommunerna i vårt närområde visar detta. Lika hög skatt och samma trassliga affärer genom åren. Mer folk ger visserligen mer skatteinkomster men dessa inkomster äts oftast upp av ökade utgifter.

Den kommunala finansieringen av barnomsorg och skola blir avgörande. En inflyttad tvåbarnsfamilj (i normalfallet) betalar med två inkomster något över 100 000 kronor i skatt men kommunens kostnader för barnomsorg och skola blir det dubbla, cirka 200 000 årligen.

Detta förhållande hindrar dock inte att en försiktig inflyttning är bättre för orten än det motsatta. Men i sådana lägen brukar politikerna ivrigt rusa iväg med nya projekt i tron att skattepengar plötsligt skall flöda varigenom man förstör den positiva trenden i sin linda.

Arboga

Erik H Grip

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons