Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen nedskärning

Annons

Det sjukvårdsansvariga landstingsrådet Birgitta Andersson, C, påstår i Bbl/AT den 5 juli att jag, vid senaste landstingsfullmäktige, skulle ha fört fram krav på ”ytterligare nedskärningar inom sjukhusvården”. Detta är helt enkelt inte sant!

Det jag däremot sade och står för tillsammans med mina partikamrater och Socialdemokraterna är att det behövs en omfördelning av vårdens resurser från den slutna sjukhusvården till vårdcentralerna.

Ju mer av vårdens högkvalitativa insatser som görs nära patienten på vårdcentralerna desto bättre för patienten och desto billigare för landstinget.

En lyckad och klok omfördelning av kompetenser frigör resurser till den allt mer kostsamma sjukhusvården och läkemedel. Omfördelning, ingen nedskärning.

Ett intressant arbete i denna riktning pågår redan i vårt landsting. Divisionerna Närsjukvård och Psykiatri slogs samman för ett par år sedan, bland annat i syfte att föra över beteendevetenskapliga kompetenser till vårdcentralerna. Nära till patienten och i nära samarbete med andra kompetenser som finns på en vårdcentral. Omfördelning, ingen nedskärning.

Ytterligare ett exempel på en klok omfördelande åtgärd vore att metodiskt utveckla specialistläkarnas konsultativa roll gentemot läkarna på vårdcentralerna samt att eventuellt förlägga mer mottagningsverksamhet på vårdcentralerna på landsbygden. Omfördelning, ingen nedskärning.

Jag är helt överens med Birgitta Andersson om att det inte går att ta bort resurser från vården, men det måste vara möjligt att använda dem på ett bättre sätt.

Det finns knappast någon utöver Birgitta Andersson som tycker att varenda krona inom vården gör nytta på rätt ställe. Ingenting behöver ändras eller effektiviseras?

Landstingsråd i opposition

Juha Rundgren, V

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons