Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga privatskolor i Köping

Annons

Svar till Marcus Gustafsson, C, (3/9). Låt oss kalla friskolor för deras rätta namn till att börja med, nämligen privata skolor. De ägs av privata företag med privata vinstintressen, alltså privata skolor.

Det är lätt för privata skolor att göra vinster då de inte behöver ha elever med särskilda behov. Ett program i Sveriges Radio gjorde en test för något år sedan, de lät ett par föräldrar till en handikappad pojke som var rullstolsburen ringa runt till tio olika privata skolor i Stockholmsområdet och fråga om de hade plats för deras son.

Åtta av tio skolor sade nej, de hade ingen möjlighet att ta emot deras son. Detta visar på ren och skär borgerlig människosyn, är du sjuk och svag så skall du inte ha någon valfrihet, då skall det allmänna, i det här fallet, den kommunala skolan ställa upp!

Ett annat exempel hämtar jag från borgerligt styrda Uppsala kommun. Där har föräldrar till barn som går i förskolan inte möjlighet att välja mellan privat förskola eller kommunal, man får ta det som tilldelas.

På en förskola i våras fick föräldrarna helt plötsligt en dag reda på att deras förskola skulle läggas ned, den gjorde inte tillräckligt i vinst för att ägarna skulle vara nöjda. Då stod föräldrarna där, tre månaders kö till den kommunala förskoleverksamheten. Är detta ett bra system?

Marcus Gustafsson tar det så enkelt, om en skola inte sköter sig försvinner eleverna. Ja, men om detta sker mitt i en termin då? Om en skola beslutar sig för att lägga ned mitt i en termin, så som hände i Arboga, vad innebär det? Jo, den kommunala skolan måste då ställa upp och ta emot eleverna och den privata skolan som har fått den så kallade skolpengen kan försättas i konkurs, kanske helt utan pengar.

Då skall den kommunala skolan ta emot eleverna, dessutom ta fram nya pengar som dessa elever kostar. Typisk borgerlig politik på många områden i Sverige, privatisera vinsterna, socialisera förlusterna!

Allt är inte bra i den kommunala skolan, det påstår jag inte, mycket kan förbättras. Men vi i den kommunala verksamheten har full insyn i den formen av skola. Hur skall vi få insyn i en skola som drivs i Köping med skattepengar från Köpingsbor, men ägarna sitter utomlands och gör stora vinster på skolor i Köping? Detta blir verkligheten om vi tillåter privata skolor i Köping!

Det finns privata skolor i Sverige idag som gör cirka 30 000 kronor i vinst per elev, pengar som skulle kunna gå till verksamheten. Varför vill ni kalla det för friskolor förresten, varför heter det så? Jag har min teori: De är helt fria från ansvar!

Det är dags att öppna ögonen Marcus Gustafsson, det är dags att se verkligenheten som den är och inte så som du vill att den skall vara!

Jag hävdar fortfarande att målsättningen i Köping skall vara att skapa Sveriges bästa välfärd utan privata vinstintressen!

Vänsterpartiet, Köping

Andreas Trygg

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons