Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inga höghus i Arboga

Annons

I marknadsföringen av Arboga beskrivs att staden har en äldre, välbevarad och pittoresk stadsbebyggelse. Det sägs dock ingenting om att flera av de gamla vackra husen som tidigare fanns i centrala Arboga och vid Arboga hamn har blivit grävskopornas rov.

Tidigare socialdemokratiska makthavare i Arboga bär stort ansvar för detta och att de rivna husen i många fall har ersatts med hus som inte alls passar in i den övriga ålderdomliga stadsbilden.

Före och efter kriget fanns i Arboga en mängd små butiker. Alla dessa med sina skyltfönster och dessutom kaféer, konditorier och biografer bildade en stadsmiljö som stimulerade till flanerande och samvaro.

De många små livsmedelsbutikerna har idag till stor del ersatts av de två varuhusen ICA och Coop. De är kanske mer funktionella men med former som skokartonger, platta tak och sterila fasader smälter de inte in i den övriga ålderdomliga stadsmiljön.

Den i Arboga styrande vänsterkartellen, bestående av Socialdemokraterna, Omsorgspartiet och Vänsterpartiet, har sannolikt ringa förståelse för vår kritik mot ingreppen i den ålderdomliga miljön. De har nämligen nu beslutat föreslå kommunfullmäktige anta en detaljplan för kvarteret Porsen 1 i Arboga innehållande möjlighet att till och med bygga hus med sju och nio våningar. Vi tycker inte man ska medge byggnation högre än tre och fyra våningar. Högre hus kommer att innebära ytterligare ett förfulande inslag i den ålderdomliga centrala stadsbilden.

Vi noterar att flera delar våra åsikter.

Ungdomsfullmäktige tycker att ”ett höghus på platsen känns malplacerat och vill hellre se en lägre byggnad liknande Trädgården”.

Arboga i Centrum ”ställer sig tveksamma till förslaget och ser hellre lägre byggnader som man anser passa bättre in i den befintliga miljön”.

Röda korset, socialförvaltningens anhörigvårdargrupp och Föreningen för stöd till anhörigvårdare i Arboga önskar att ”gammal bebyggelse ska prioriteras och att en nybyggnad ska smälta in vilket man inte anser att höghus gör.” Som förslag på nybygge av äldreboende föreslås Vasastan och Sturevallen.

För övrigt tror vi inte att lägenheter i höghus för äldre kommer att efterfrågas av 65+ boende i Arboga. De föredrar med största sannolikhet ett marknära boende.

Det planerade nybygget bör enligt vår mening i stället komma till stånd i de mer centrala delarna av staden – som ett eller flera marknära hus, byggda så att de vackert smälter in i den ålderdomliga stadsbilden.

Eva-Lita Alm

Folkpartiet liberalerna

Anders Röhfors

Carl Egegren

Moderaterna

Göran Edlund

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons