Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur kan man dumpa djur?

Annons

Läste om de omhändertagna marsvinen som dumpats som sopor, men hittades av en person med känsla för djur (Bbl/AT 7/1). Hur tänker man?

Kan berätta om lilla Tyra – en svartvit korthårig huskatt, som när det var som kallast i december, med minus 20 grader, hade letat sig till en någorlunda skyddad plats under restaurang Ögir. Rädd, mager och liten satt den och frös på en bit isolering i husgrunden. Varje gång den fick ögonkontakt så skrek den och trampade med tassarna på underlaget.

Tjejerna på Ögir såg till att Tyra fick mat och vatten. En låda med en filt ställdes också ut. Själv bistod jag med torrfoder. Tack vare maten och ett hyfsat ”ombonat” liv slapp Tyra svälta och frysa ihjäl. Men hur många andra sommarkatter har i stället gått det ödet till mötes?

När Tyra efter flera veckor vågade låta sig tas fram, blev det veterinärbesök med avmaskning och vaccination. Då upptäcktes också att Tyra var en kille, ungefär sex månader gammal.

Han går nu under namnet

Tyson och är omhändertagen av Ögir-tjejerna. Nu har han det bra inomhus och ser betydligt mer välmående ut än i början av december.

Djur bjuder oftast inte på några överraskningar i sitt beteende

– det gör människor däremot. Jag väntar fortfarande på att samma lagar ska gälla för katt som för till exempel hundar. Några finns dock, vilka sällan efterföljs av sina ägare.

När det gäller katt så bagatelliseras ofta de olägenheter grannar kan ha av andras dåliga djurhållning. För att inte tala om hur illa djuren får leva. Om de lever speciellt länge.

Otroligt många utekatter blir överkörda, instängda i sällan öppnade källare eller förråd. De svälter eller fryser helt enkelt ihjäl. Ingen ställs till svars för detta. Då finns tydligen inget ägaransvar.

Innan du skaffar katt eller andra djur, tänk några år framåt, och kolla gärna kommunens hemsida – miljö och hälsa – djur.

Innekattsägare

Köping

Kerstin Zimmerman

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Mer läsning

Annons